Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: 'Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto'

Niki Terpstra beleeft momenteel bij de Zesdaagse van Rotterdam zijn afscheid als profrenner. Na zijn loopbaan gaat hij gravelen.

Wooning Zesdaagse Rotterdam 2022 day-2

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities in een heel andere tak van sport. In de Grote Plaat vertelt Terpstra namelijk serieus te overwegen om meer en meer autoraces te gaan rijden. In navolging van ex-ploegmaat Tom Boonen. "Ik ga vaker in de racewagen stappen, ja. Dat is iets wat ik vaak met mijn vader doe en het is tof dat ik daar nu meer tijd voor ga hebben."

Soms wilde Terpstra voorgaande jaren al racen, maar kon dat niet omdat hij moest koersen. Nu is die tijd er wel. "Ik rijd het meest op Zandvoort, maar ik heb ook gereden op Spa. Dat is echt fantastisch in de Ardennen. In Zolder ook, en ik ben ook weleens in Spanje geweest. Nu heb ik meer tijd om tripjes te maken door Europa. Dat is echt voor het plezier."

Tom Boonen

Al gaat ook de topsporter er niet uit bij Terpstra als hij achter het stuur zit, want hij heeft de nodige ambities in de autosport. "Ik rijd nu amateurwedstrijden, maar ik wil dat wel een beetje uitbreiden. Ik hoop daar volgend jaar al mee te beginnen. Tom Boonen rijdt nu een stuk hogere klasse dan ik nu doe, maar als ik meer tijd heb wil ik kijken of ik op dat niveau kan komen. Hij rijdt nu de Porsche Cup."

Een winnaar van de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix weet wat lijden is, maar een uurtje autorijden is volgens Terpstra op een andere manier zo'n beetje even zwaar. "Het is heel intens, niet normaal. Ik heb conditie, maar het is zo intens dat ik na een uurtje racen gesloopt uit de auto kom. De hele tijd die focus, maar ook constant het voelen van die g-krachten. Je bent constant aan het scherp zetten in de stoel. Het is pittig, maar het is heel vet."

Nieuws
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2022