HomeAchtergrondEva van Agt: kleindochter van wijlen Dries en van tophockeyster naar topwielrenster...

Eva van Agt: kleindochter van wijlen Dries en van tophockeyster naar topwielrenster in paar maanden tijd

Oud-premier Dries van Agt overleed vrijdag. Hij was groot wielerfan en dus is het geen toeval dat z'n kleindochter wielrenster werd. Van tophockeyster naar topwielrenster in een paar maanden.

Eva van Agt is de kleindochter van de vrijdag op 93-jarige leeftijd overleden oud-premier Dries van Agt. Aan dat overlijden besteedden we al aandacht door een heel uitgebreid interview met de wielergek die Dries van Agt was te herpubliceren – dat lees je hier.

Tophockey

Maar blijkbaar heeft Dries van Agt dat wielervirus overgedragen op z’n kleindochter, die haar eerste profseizoen reed voor Le Col-Wahoo (en ook toen de Tour de France Femmes al reed) en inmiddels voor het tweede jaar bij Visma | Lease a Bike rijdt (vorig jaar natuurlijk Jumbo-Visma). Dat ging alleen wel met een omweg, kleindochter Eva was namelijk eerst in de ban van een andere sport.

De Nijmeegse hockeyde namelijk lange tijd op topniveau. Ze heeft er al een heel sportavontuur opzitten, legde ze uit in een persbericht van het toenmalige Jumbo-Visma toen ze de overstap naar het profwielrennen maakte.

“Met een sportbeurs ging ik naar de Verenigde Staten om te hockeyen en om mijn bachelordiploma te halen.” Daarna speelde ze nog kort voor hockeyclub NMHC in Nijmegen, maar al snel gooide de coronapandemie roet in het eten.

Achteraf een blessing in disguise, want daardoor ging Van Agt nog meer fietsen. “Op mijn vijftiende kreeg ik mijn eerste racefiets en ik vond het direct erg leuk. In die tijd maakte ik echter alleen maar wat recreatieve kilometers. Na mijn studie heb ik nog een halfjaar door Amerika gereisd en dagelijks mooie fietstochten gemaakt.”

Pas februari ’22 écht begonnen te koersen

Toen de hockeycompetitie werd stilgelegd was de keuze dan ook snel gemaakt. “Ik had behoefte aan een nieuwe uitdaging. Ik ben in Maastricht een masteropleiding gaan volgen en heb me aangesloten bij een studentenwielervereniging.”

“Stiekem had ik de droom om profwielrenster te worden, maar ik dacht dat dat niet haalbaar was. Toch merkte ik dat ik snel sterker werd en ik kreeg zin om echt te gaan koersen. Daar ben ik vorig jaar februari mee begonnen.”

Daarna ging het snel en nu rijdt ze dus nu voor de beste wielerploeg ter wereld. “Ik ben heel dankbaar voor de kans die ik bij deze ploeg krijg. Ik ben ervan overtuigd dat ik veel ga leren van de begeleiding en van de andere rensters. Op tactisch gebied wil ik me de aankomende periode verder blijven ontwikkelen”, zei ze na het tekenen van haar contract.

Ze reed in 2023 de Tour de France Femmes en was daar heel goed bezig, maar kwam hard ten val in een afdaling en liep daarbij een hersenschudding op. De val zag er naar uit, maar Van Agt kwam er weer bovenop.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

🎥 Oeps, kasseistrook Parijs-Roubaix staat onder water bij verkenning Israel-Premier Tech

We maken ons op voor die andere wielerwedstrijd over ongebaande paden - te weten:...

Oud-prof Stijn Steels doet boekje open over ‘Zwiftrenners’ Vine en Osborne: ‘Ik krijg nog nachtmerries!’

Stijn Steels stopte eind 2022 op 32-jarige leeftijd met profwielrennen. De zoon van spurtbom...

Mathieu van der Poel over aanvallend koersen en wattages: ‘Het is grappig dat juist demarrages de minste pijn doen bij me’

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen...

Meer zoals dit

Oud-prof Stijn Steels doet boekje open over ‘Zwiftrenners’ Vine en Osborne: ‘Ik krijg nog nachtmerries!’

Stijn Steels stopte eind 2022 op 32-jarige leeftijd met profwielrennen. De zoon van spurtbom...

Mathieu van der Poel over aanvallend koersen en wattages: ‘Het is grappig dat juist demarrages de minste pijn doen bij me’

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen...

Cavendish vergeeft Sagan voor crash in Tour 2017: ‘We zijn heel close, hij is een legende’

De tijden dat Peter Sagan en Mark Cavendish epische sprintduels in de Tour uitvochten,...