Team SD Worx reageert op dopingverhaal Chantal Blaak: 'Nooit doping gebruikt'

Wielerjournalist Thijs Zonneveld bracht een positieve dopingtest van Chantal Blaak aan het licht, waarvoor ze nooit bestraft zou zijn geweest. Haar ploeg SD Worx reageert nu op de aantijgingen.

After Giro 2022 criterium in Maastricht Women

SD Worx renster Chantal Blaak zou volgens AD in 2008, tijdens het WK voor studenten in Nijmegen, positief getest hebben op het verboden middel Furosemide. Haar zilveren plak mocht ze meteen inleveren, maar wat er daarna met de dopingtest gebeurde is een raadsel.

Volgens de toen geldende regels zou bij het gebruik van Furosemide een schorsing van twee jaar moeten volgen. Nu is dat zelfs vier jaar. Echter is Blaak nooit bestraft geweest en is de positieve test op miraculeuze wijze verdwenen.

Aan nu.nl laat haar team SD Worx weten niet op de hoogte te zijn geweest van het voorval. "Chantal van den Broek-Blaak heeft tegenover de ploeg verklaard dat deze zaak niets met dopinggebruik te maken heeft. Zij heeft destijds haar verhaal uitgelegd aan de betrokken partijen en instanties."

Vervolgens zou er besloten zijn om haar geen schorsing op te leggen. "Verder heeft de renster benadrukt dat zij gedurende haar hele carrière nooit doping heeft gebruikt."

SD Worx zegt dat ze een nultolerantie hanteren wat betreft het gebruik van doping en andere verboden middelen. "Er zijn sinds het oprichten van de ploeg nooit gevallen van doping geweest."

Furosemide is een vochtafdrijvend middel dat gebruikt wordt bij nierfalen. Het staat op de verboden lijst omdat het ook kan dienen als maskermiddel voor andere verboden producten.

Reactie Blaak

In een reactie ontkent de renster alvast alle beschuldigingen. "Ik wil nu niet meer verder ingaan op een zaak die veertien jaar geleden speelde en die niets met dopinggebruik te maken had. Ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken", klinkt het.

Nieuws
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2022