Fabio Jakobsen over crash: 'Er zijn ook positieve zaken uit voortgevloeid'

Een crash tijdens de Ronde van Polen koste hem bijna het leven, maar Fabio Jakobsen zag zijn leven ook op een positie manier veranderen na zijn val.

Tour de France 2022 stage 2

Met maar liefst 13 zeges en een eerste ritoverwinning in de Tour op zak, mag je gerust zeggen dat Fabio Jakobsen sinds vorig seizoen helemaal terug is na zijn horrorcrash in de Ronde van Polen. Hij was uiteraard liever niet gevallen, maar vertelt in gesprek met CyclingNews dat er uit die zware crash ook heel wat positie zaken voortvloeiden.

“Je zou kunnen zeggen dat ik op één jaar tijd tien jaar ouder ben geworden”, begint hij. “Ik voel me niet plots ouder, maar heb nu een heel andere kijk op het leven.”

“Ik hou nog steeds van het wielrennen, maar besef ook dat het leven zoveel meer te bieden heeft. Ik heb nu veel meer stabiliteit in mijn leven. Koersen vind ik nog steeds belangrijk, maar familie, vrienden, mijn echtgenote… dat is veel belangrijker.”

Veiligheid

Jakobsen heeft bovendien de indruk dat het wielrennen een stuk veiliger is geworden sinds zijn crash. “Na wat er gebeurd is met mij, beseffen heel veel renners nu wat de gevolgen kunnen zijn als het eens misloopt”, legt hij uit.

“Ik heb de indruk dat sprinters iets voorzichter zijn nu.” Ook de aankomstplaatsen van sprintetappes zijn er volgens hem beter op geworden. “Maar niet alle aankomsten. Als sprinter verkies ik een laatste rechte lijn van 400-500 meter.”

Schrik

Of hij niet bang is om zich te gooien in een sprint? "De angst is er altijd. Als je niet bang bent, dan ben je roekeloos of dom. Sprinten, en wielrennen in het algemeen, is gewoon gevaarlijk. We vallen allemaal wel eens en we ervaren allemaal schrik. Maar op die momenten kan je voorzichtig zijn en er voor zeggen dat je op de fiets blijft. Je moet ook wat moed tonen om die angst te overwinnen", aldus Fabio Jakobsen.

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022