Ex-ploegmaat vol lof over Robert Gesink: 'Een geweldige gozer, zo behulpzaam altijd'

Robert Gesink is niet meer de kopman die hij ooit was, maar hij is wel een van de cultuurbewakers van Jumbo-Visma.

Tre Valli Varesine elite 2022

In gesprek met de podcast The Press Room wordt de Varssevelder geloofd door een ex-ploegmaat: Chris Harper, die afgelopen winter naar Team Jayco-AlUla vertrok. "De Vuelta was een van mijn hoogtepunten", aldus de Australiër, die drie jaar in Nederlandse dienst reed.

"Vooral de ploegentijdrit met Robert Gesink na afloop in het rood. Hij is een geweldige gozer, zo behulpzaam. Al vanaf het begin toen ik bij de ploeg kwam. Na wat hij heeft gedaan voor Primoz en de andere kopmannen... Het was mooi dat hij een bonus kreeg."

Voeding

Bij Team Jumbo-Visma zou Harper weinig eigen kansen krijgen, maar hij heeft er wel een goede leerschool gehad bij de Nederlandse topploeg. Vooral op het gebied van voeding. "Lange tijd probeerde ik door te breken in de WorldTour en toen had ik die oldskool mentaliteit. Dan trainde je zes uur en als je terugkwam at je amper iets."

Bij Team Jumbo-Visma gaat het er wat dat betreft compleet anders aan toe. "Het is het tegenovergestelde. Voeding is zo belangrijk, en ik herinner me nu soms dat ik hele domme dingen heb gedaan voordat ik prof werd. Je moet jezelf iedere keer genoeg brandstof geven. Lang dacht ik dat als je helemaal leeg thuiskwam, je niet zoveel voedsel nodig had. Maar je verbrandt zoveel calorieën dat het eigenlijk het tegenovergestelde is. Het is soms zelfs een uitdaging om alles weg te krijgen."

Door goed te eten merkte Harper dat hij meer uit zijn trainingen kon halen, omdat hij veel beter herstelde dan voor zijn jaren bij de ploeg. Daarnaast heeft hij ook andere dingen geleerd over trainingsleer. "Je hoeft niet iedere dag tot het gaatje te gaan. Het past in de filosofie van Jumbo-Visma om veel lange trainingen te doen die gemakkelijk zijn. Dat je thuiskomt en een goede training hebt gehad, maar dat je niet volledig leeg bent. Dat soort dingen kan ik voor de rest van mijn loopbaan meenemen."

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022