Theo Bos schrijft indrukwekkende brief aan overleden Lieuwe Westra: 'We hadden meer moeten doen, het was niet genoeg'

Theo Bos kende Lieuwe al sinds ze pubers waren. Hij schreef na z'n dood een emotionele brief aan hem, met een lach en een traan.

Scheldeprijs 2016

Het overlijden van Lieuwe Westra heeft heel wat losgemaakt in de wielerwereld. Eerder deelde Johnny Hoogerland al persoonlijke verhaal, waarin hij zei hem nog een fijne Kerst te hebben gewenst, maar geen reactie meer kreeg. Theo Bos publiceerde gisteren een brief aan zijn overleden landgenoot.

Jan Raas-imitatie

De generatiegenoot van Westra die op de baan furore maakte, maar van 2009 tot en met 2016 op de weg actief was, schrijft in een emotioneel en lang betoog hoe zijn eerste herinnering naar Westra teruggaat naar 1998, beiden pubers van 15 en 16. Ze deden allebei mee aan de testdagen van Rabobank. Daar heeft Bos een mooie anekdote over.

"Zo belde je mij op de kamer op en deed je alsof je Jan Raas was. Raas was die dagen aanwezig om te kijken wat voor talent er rond reed. Jan Raas (jij) zei dat ik naar beneden moest komen en hij me wilde spreken."

"Ik liep nietsvermoedend naar beneden en zag Jan Raas daar zitten met wat collega's. Op het moment dat ik hem aansprak, realiseer ik me dat jij het was. Stond ik daar toch mooi met de bek vol tanden voor de grote baas. Haha, je lag er helemaal dubbel om."

Ut Beest op pijnlijke wijze

Bos vertelt daarna dat hij respect had voor de alternatieve manier waarop Westra, na als stratenmaker gewerkt te hebben, op latere leeftijd alsnog prof werd. De twee gingen samen trainen in Monaco. Bos werd afgebeuld door Het Beest.

"Tijdens duurritten werd er soms veel gepraat, maar soms zeiden we urenlang bijna niks tegen elkaar. Vaak ging ik maar in het wiel zitten omdat je te hard reed. Ik kon van dichtbij en op pijnlijke wijze Ut Beest aanschouwen. Ut Beest op de fiets."

In de brief loopt Bos vervolgens de tijd daarna door. Hoogtepunten in de kasseienetappe van de Tour van 2014 en de zege in De Panne van 2016, met altijd die Parijs-Nice van 2012 als 'heilige wielergraal'. Hoe het daarna privé me ups en downs ging. Bos en Westra hielden altijd contact.

Contact steeds minder

De baansprinter vertelt professionele hulp voor Westra gezocht te hebben. Het ging ook weer even beter met de Fries, merkte Bos. "Er scheen weer wat licht en je ging trouwen." Maar uiteindelijk ging het toch weer mis.

"Het laatste jaar werd het contact steeds minder, je reageerde zelden op berichten in onze groepsapp. Toen bleek dat je ging scheiden en problemen zich opstapelden. Daarna ging het snel. Te snel. Contact maken was moeilijk. Je hield mensen op afstand."

"Er waren mensen geweest die je wilden hebben, de goede mensen uit de wielerwereld, we hadden meer moeten doen, het was niet genoeg."

Bos sluit af met een persoonlijke afscheidsgroet. "Lieuwe, je leven was extreem. Dat heb ik van dichtbij mee mogen maken en ik koester elk moment dat ik met je heb genoten van het wielrennen en het leven. Je ging vol gas, altijd, in alles. Ik hoop dat je nu je rust vindt. Rust zacht, Beest."

Hieronder lees je in de tweet van Bos de hele brief door op de verschillende foto's te klikken.

Lieuwe Westra overleed afgelopen zaterdag op 40-jarige leeftijd. Dat nieuws kwam zondag naar buiten. In zijn loopbaan reed de Fries voor Vacansoleil en Astana. Hij won onder meer ritten in Parijs-Nice, de Dauphiné en de Ronde van Catalonië. In 2012 verbaasde hij vriend en vijand door tweede te worden in het algemeen klassement van Parijs-Nice.

Achtergrond
  • Photo Miwa IIJIMA/Cor Vos © 2016