Patrick Lefevere over Tourjacht Cavendish: 'Hem met Merckx vergelijken, dat gaan we toch niet doen, zeker?'

Mark Cavendish gaat bij Astana Qazaqstan Team op jacht naar zijn 35ste etappezeges in de Tour de France. Daarmee zou hij het record pakken.

Memorial Rik Van Steenbergen 2022

Momenteel moet hij dat nog delen met de beste renner die de wereld ooit heeft gekend: Eddy Merckx. Toen Cavendish aan de grond zat bij Bahrain-McLaren leek het record er niet meer te gaan komen, maar hij werd opgevist door het Quick-Step van Patrick Lefevere. De ploegbaas van de Belgische ploeg heeft in Het Laatste Nieuws ook nog wel iets te vertellen over Cavendish.

Om te beginnen vindt Lefevere de vergelijking tussen Cavendish en Merckx niet juist. "Die 34 ritzeges van Cavendish zijn niet te vergelijken met de 34 van Merckx. Als je Cavendish met Merckx in de weegschaal legt, is de keuze niet zo moeilijk. Cavendish heeft ze alle 34 gewonnen in de sprint. Merckx won bergritten, tijdritten en wat nog allemaal. En zelfs als hij het record zou breken, dan is dat maar zo, maar Cavendish met Merckx vergelijken, dat gaan we toch niet doen, zeker?"

Maar kan de Brit het nog? "Ik durf niet te zeggen van niet. Hij blijft Mark Cavendish." De excentrieke manager vertelt dat hij Cavendish wel heeft gewaarschuwd om niet té lang door te gaan. "Sommigen luisteren, anderen niet. Het verhaal van Cavendish is dat hij nog niet zonder de koersfiets kan. Dat is zijn goed recht. Maar ik weet niet of het verstandig is."

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022