HomeColumnsColumn | Alsjeblieft NOS, geef de rechten van het veldrijden aan iemand...

Column | Alsjeblieft NOS, geef de rechten van het veldrijden aan iemand die er wel wat mee doet

Onze redacteur wil echt niet steeds over de NOS zeuren, maar ze maken het hem wel heel moeilijk...

De film Groundhog Day gaat over een journalist (gespeeld door Bill Murray) van een regionale Amerikaanse omroep die naar het plaatsje Punxsutawney om daar verslag te doen van een lullige feestdag waarbij een bosmarmot het einde van de winter voorspelt op grond van zijn eigen schaduw. De journalist wordt, tot zijn ergernis, in de film iedere dag opnieuw op diezelfde Groundhog Day wakker.

Deze column gaat over een journalist (gespeeld door André van den Ende) van een Nederlandse wielersite en -magazine die in het plaatsje Groningen elke zondagmiddag op zijn bank ligt om naar het veldrijden te kijken, waar de dames en heren er iedere wedstrijd een enorm crossfeest van maken. Maar de journalist moet, tot zijn grote ergernis, bijna elke zondag opnieuw naar schaatsen kijken. Het is zijn Groundhog Day. Ook gisteren was het weer raak.

NK ijssculpteren boetseren

Want op NPO1 in de middaguitzending van NOS Studio Sport geen livebeelden van de schaduwen van Puck, Fem, Shirin, Mathieu en Wout vanuit het zonnige Benidorm – terwijl ze de rechten toch echt wel hebben. Ditmaal stond er niet eens een internationale schaatswedstrijd op het programma, maar kozen ze er bij de NOS voor om de vrouwenschaatsmarathon van Alkmaar rechtstreeks uit te zenden.

Daarna was er even geen wedstrijdje hardschaatsen meer te vinden. Zal wel even paniek zijn geweest in de planning bij de NOS. Hoe kunnen we er nu nog eens voor zorgen dat we in elk geval géén veldrijden hoeven uit te zenden? Is er nog iets op ijs ergens, wat dan ook?

Het oog viel op ijshockey. Een sport waar de NOS nooit aandacht aan besteedt, maar nu was de bekerfinale opeens live te zien. What’s next? Het Open Brabants Kampioenschap curling? Het NK ijssculpturen boetseren? Erben Wennemars een kwartier live in beeld als hij een sorbet eet?

Formule 1

Terwijl de NOS ‘iets op ijs’ uitzond (en ook Eurosport trouwens de Australian Open de voorkeur gaf, hoewel in de digitale TV Gids wel degelijk cross stond aangekondigd) vlogen Puck en Fem schouder aan schouder – ze bodycheckten elkaar nog net niet als twee ijshockeysters – door de bochten van Benidorm.

Wat later maakten ook Wout en Mathieu er een soort Formule 1-race met uitremacties en al. Misschien dat ze daarom in de war waren bij de NOS, want de liverechten voor Formule 1 hebben ze immers niet.

Nu maak ik er een grapje over, maar eigenlijk is het natuurlijk te idioot voor woorden. Een sport waarin Nederlandse vrouwen wekelijks uitblinken en een van de boegbeelden van de Nederlandse topsport actief is bij de mannen wordt stelselmatig genegeerd als er ook maar iets op ijs te doen is.

Geen WK op NPO1

Ik wil niet de zeikerd zijn die schaatsen (ik vind schaatsen an sich best leuk soms) en de NOS steeds afkraakt, maar ze maken het me wel heel moeilijk op deze manier.

Ik heb het eerder al op enigszins constructieve wijze geprobeerd (5 ultieme bewijzen waaruit blijkt dat veldrijden toch echt veel leuker is dan schaatsen) maar toen ik gisteravond in de app van de NOS nog even de online artikelen over de cross las, viel mijn oog op een stukje tekst waaruit blijkt dat ze het WK ook niets eens live op tv gaan uitzenden.

Beeld: website NOS

Zoals je ziet lijkt het erop dat het WK, in eigen land, met bij de vrouwen en mannen Nederlandse topfavorieten, alleen via de stream en in de app is te zien. Ik schrijf nog ‘lijkt het erop’ omdat ik het nauwelijks kan geloven, maar die tekst laat toch weinig aan de verbeelding over. Er zal wel weer een of andere schaatswedstrijd zijn die de voorrang krijgt.

Ik ben moegestreden. Ik geef het op. NOS Studio Sport wordt aangestuurd door een grotere ijsliefhebber dan Iceman Wim Hof. Er is geen land met ze te bezeilen.

Dus bij dezen de oproep die de titel van deze column is: alsjeblieft NOS, geef de rechten van het veldrijden aan iemand die er wel wat mee doet. Op RTL 7 willen ze vast Harry Mens even parkeren. Of voor mijn part doet hij het commentaar vanuit z’n fauteuil. Alles beter dan de huidige situatie.

Naschrift 

NOS-commentator Jeroen Koster liet enkele uren na het verschijnen van deze column aan Wieler Revue op Twitter weten dat de berichtgeving op de site van de NOS niet klopt. De elite dames en de elite heren zullen volgens hem zaterdag 4 en zondag 5 februari wel degelijk op NPO1 te zien zijn (maar je kan natuurlijk ook naar Sporza kijken, waar ze veldrijden altijd uitzenden als ze over de rechten beschikken..)

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tiesj Benoot kijkt met open mond naar Vingegaard: ‘Niet omdat Pogacar hier niet is dat er geen goede renners zijn’

Op het laatste klimmetje van de vijfde etappe in de Dauphiné viel Carapaz aan,...

Jasper Philipsen gaat voor het groen in de Tour: ‘Ik heb de afgelopen maanden alleen maar bergen gezien’

Jasper Philipsen reed een prima voorjaar waarin hij vooral liet zien veel meer te...

Gravelen kan ook zijn: uitkijken voor overstekende krokodillen!

Gravelen is niet meer weg te denken uit de fietscultuur en heeft zich definitief...

Meer zoals dit

Column | Het lijkt erop dat Dylan Groenewegen ‘netter’ moet sprinten dan zijn concurrenten

Dylan Groenewegen zat afgelopen dinsdag in ideale positie om zijn eerste rit in de...

Column | Ik heb tijdens deze Giro mijn G-spot gevonden

Volgens Wikipedia is het bestaan van de zogenaamde G-spot onzeker en als-ie dan al...

Column | In deze Giro is Jens ‘Go get them tiger!’ Voigt tot nu toe het onomstreden hoogtepunt

Het is onder commentatoren een goed gebruik om op den duur de koers even...