Julian Alaphilippe begint 'relaxed' aan seizoen: 'Voel niet langer gewicht van regenboogtrui'

Terwijl de druk op Julian Alaphilippe dit seizoen groter dan ooit lijkt, vertelt de Fransman zich heel ontspannen te voelen naar aanloop van het nieuwe wegseizoen.

De Brabantse Pijl 2022

Julian Alaphilippe trapt vandaag op het Spaanse eiland Mallorca zijn seizoen af. Hij doet dat zonder druk en is supergemotiveerd om het baalseizoen van vorig jaar achter zich te laten. Het zal wel even wennen worden om de Fransman voor het eerst in twee jaar niet meer in de regenboogkleuren te zien.

"Ik kijk er geweldig naar uit", vertelt de Fransman in een interview met Het Nieuwsblad. "Ik sta te trappelen om eraan te beginnen. Al is het maar om te weten waar ik me conditioneel bevind."

Alaphilippe heeft de afgelopen maanden de tijd gehad om te kunnen herbronnen na een pechjaar van ziekte, blessures en valpartijen. "Ik had echt nood aan een reset. Zowel fysiek als mentaal. Maar ik heb een hele goede winter achter de rug, zonder problemen."

Druk

Met de felle kritiek die hij van zijn ploegleider Patrick Lefevere kreeg en de nieuwe status van Remco Evenepoel als uithangbord van het team, lijkt de druk op de Fransman groter dan die ooit was. Alaphilippe spreekt dat verrassend genoeg tegen. "Het is geleden van de winter van 2019 dat ik me zo relaxed voel."

"Ik denk nu opnieuw wat meer vrijheid te hebben, net zoals vroeger. Ik voel niet langer het gewicht van die wereldkampioentrui. Ik ben erg gemotiveerd om opnieuw mijn allerbeste niveau te halen."

Remco Evenepoel

Wie nu wel de druk van de regenboogtrui mag ervaren is zijn ploegmakker Remco Evenepoel. Welk advies de Fransman hem geeft? "Hij moet verder doen zoals hij bezig is."

"Hij moet er vooral over waken dat hij, ondanks de grote uitdagingen, toch blijft genieten van dat shirt rond zijn schouders. Soms geeft de regenboogtrui ook vleugels hé."

Programma

Alaphilippe trapt vandaag in de Challenge Mallorca (25 - 29 januari) zijn seizoen af. Hij focust zich dit voorjaar niet op de Ardennenklassiekers, maar op de Vlaamse voorjaarsklassiekers en maakt van de Ronde van Vlaanderen zijn hoofddoel.

"ik ben zot van de Ronde van Vlaanderen", vertelt hij over Vlaanderens Mooiste. "Vooral van de manier waarop zo’n klassieker wordt gereden." In de tweede seizoenshelft is de Tour het grote doel en daar is het de bedoeling om opnieuw voor etappewinst te gaan. "Ik ga zeker niet het eindklassement nastreven", aldus Julian Alaphilippe.

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022