Rui Costa bezorgt Intermarché-Circus-Wanty eerste seizoenszege in Trofeo Calvia

Rui Costa heeft Intermarché-Circus-Wanty zijn eerste seizoenszege bezorgd. De oud-wereldkampioen won de Trofeo Calvia.

team presentation of the Intermarche - Circus - Wanty 2023

De eerste dag van de vijf koersdagen op Mallorca werd gekenmerkt door koude omstandigheden en enkele valpartijen. Zo kwamen onder anderen Brandon McNulty, Lennard Kämna, Ilan Van Wilder en Patrick Konrad ten val. De finale begon met twee renners in de aanval: Ben Healy (EF Education-EasyPost) en Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny).

Zij kregen op zo'n twintig kilometer van de meet gezelschap van Rui Costa en Louis Vervaeke, die in de achtervolgende groep nog drie ploeggenoten had zitten. Waaronder Julian Alaphilippe. Bij Soudal Quick-Step staakten ze de achtervolging enigszins toen Vervaeke solo wegreed bij zijn drie medevluchters. Die groep erachter leek dan ook niet meer om de zege mee te gaan strijden.

Eenkhoorn lost

De aanval van Vervaeke zorgde ervoor dat Eenkhoorn de rol moest lossen vooraan. De Belg leek een mooie kans te maken op de overwinning omdat hij bergop de sterkste was, maar Costa en Healy wisten het gat wel weer te dichten in de slotfase. De Nederlander was op dat moment al opgeveegd door de achtervolgende groep, waar Soudal Quick-Step toch nog druk zette op Costa en Healy. Vervaeke kon zodoende in het wiel plaatsnemen.

De drie werden in de slotkilometer in hun nek gehijgd door de achtervolgers, waardoor het een zeer spannende finale werd. De drie vooraan twijfelden te lang, waardoor de achtervolgers alsnog leken terug te keren. Dat was echter buiten Healy gerekend, want de Ier nam duidelijk genoegen met het podium en offerde zichzelf op. Daar profiteerde Costa optimaal van. De Portugees wist Vervaeke te verslaan in de sprint.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023