Overzicht van uitgedeelde wildcards voor de grootste (voorjaars)koersen

Langzaamaan wordt steeds duidelijker welke ploegen in 2023 mogen starten in de grootste koersen. Een handig overzicht.

Wintertraining team Jumbo - Visma in Alicante 2023

Grote rondes

Natuurlijk, in de allergrootste koersen zullen sowieso de achttien WorldTour-teams aan het vertrek staan. Wat betreft grote rondes zijn de wildcards voor de Vuelta a España nog niet bekend, maar in de Tour de France hebben naast de achttien beste ploegen ter wereld óók Israel-Premier Tech, Lotto-Dstny, Uno-X Pro Cycling Team en TotalEnergies startrecht gekregen.

Voor de Giro d'Italia hebben Lotto-Dsnty en TotalEnergies - de twee beste ProTeams krijgen automatisch startrecht - bedankt. De vier ploegen die in Italië zullen starten: Israel-Premier Tech, EOLO-Kometa, Green Project-Bardiani-CSF Faizanè en de nieuwe profploeg Team Corratec.

RCS-koersen voorjaar

Naast de wildcards voor de Giro d'Italia heeft organisatie RCS ook de wildcards uitgedeeld voor hun andere koersen. In Strade Bianche starten EOLO-Kometa, Green Project-Bardiani-CSF Faizanè, Israel-Premier Tech, Lotto-Dstny, TotalEnergies en de twee nieuwe Zwitserse profploegen: Q36.5 en Tudor.

Voor de Tirreno-Adriatico is slechts één wijziging doorgevoerd, omdat Lotto-Dstny daar niet zal starten. Hun plek wordt ingenomen door Team Corratec. Milaan-Sanremo heeft dezelfde ploegen als Strade Bianche: EOLO-Kometa, Green Project-Bardiani-CSF Faizanè, Israel-Premier Tech, Lotto-Dstny, TotalEnergies, Q36.5 en Tudor.

ASO-koersen voorjaar

Deze week heeft ook de ASO bekendgemaakt welke ploegen in hun voorjaarskoersen mogen rijden. In Luik-Bastenaken-Luik zijn dat Israel-Premier Tech, Lotto-Dstny, TotalEnergies, Team Flanders-Baloise, Bingoal WB, Equipo Kern Pharma en Uno-X Pro Cycling Team. In de Waalse Pijl wordt de plek van Team Flanders-Baloise ingenomen door Burgos-BH.

Ook de ploegen voor Parijs-Roubaix zijn bekendgemaakt. Ook in de Hel van het Noorden zijn Lotto-Dstny, Israel-Premier Tech en TotalEnergies erbij. De vier overgebleven plekken worden ingevuld door Bingoal WB, Q36.5, Team Flanders-Baloise en Uno-X Pro Cycling Team. Flanders Classic en de organisatie van de Amstel Gold Race moeten hun wildcards nog uitdelen.

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023