HomeAchtergrondTomas Van Den Spiegel over kritiek op wereldbeker: 'Overaanbod in Vlaanderen is...

Tomas Van Den Spiegel over kritiek op wereldbeker: ‘Overaanbod in Vlaanderen is grote pijnpunt van de cross’

Benidorm, Val di Sol, Dublin... Het waren allemaal erg leuke uitstapjes naar het buitenland. Alleen is niet iedereen even enthousiast over de vernieuwde wereldbekerkalender.

Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics is ambitieus. Hij wil het veldrijden groter maken door de cross te internationaliseren, weg te halen uit Vlaanderen. Het resultaat is een vernieuwde wereldbekerkalender met in totaal 14 crossen, verspreid over Europa en de Verenigde Staten.

Die veelheid aan wereldbekermanches wordt echter niet door iedereen gesmaakt. Wieleranalisten en crossers lieten zich al vaak kritisch uit over het vernieuwde format. In gesprek met hln blikt Van Den Spiegel terug op het voorbije wereldbeker seizoen.

Weg uit Vlaanderen

“Ik heb felicitaties gekregen vanuit alle hoeken van de wereld”, begint Van der Spiegel over een geslaagde eerste editie in Benidorm. “Benidorm bewijst wat wij al een aantal jaar zeggen: dat je de cross uit de Vlaamse modder kan halen.”

Hoe hij het succes van die buitenlandse uitjes verklaart? “Mensen willen niet elke week hetzelfde zien”, legt hij uit. “Cross kan op verschillende soorten parkoers, ook op atypisch terrein zoals sneeuw in Val di Sole of gravel in Benidorm.”

Overaanbod

Of er niet te veel wereldbekerwedstrijden zijn? Volgens Van Den Spiegel is er net in Vlaanderen een overaanbod aan crossen. “Dat zag je het best in de kerstperiode. Tot dan liep de Wereldbeker goed, maar in de kerstperiode waren er te veel crossen. Dat is het grote pijnpunt van de cross.”

“Het wordt tijd dat iedereen die realiteit inziet en beseft dat er een overaanbod is. Drie verschillende klassementen, dat werkt gewoon niet. Maar wat zeker niet de bedoeling kan zijn, is dat er minder Wereldbekermanches komen en dat hun plaats dan ingenomen wordt door nog meer Vlaamse wedstrijden. Als we deze sport vooruit willen helpen, moeten we dingen durven veranderen”, aldus Tomas Van Den Spiegel.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Demi Vollering en Lotte Kopecky gaan voor andere aanpak: ‘Als we samen in Oudenaarde rijden, zullen we gesproken hebben’

Het is een niet geheel ondenkbaar scenario: net als in Strade Bianche blijken Demi...

Van Steenbeekdries tot Kanarieberg: de 10 Vlaamse helingen met de mooiste namen

De dag van de Omloop, de dag dat we voor het eerst weer al die hellingen met prachtige namen horen - zo slecht als de kasseien liggen, zo mooi zijn de namen. Dit zijn volgens ons de 10 mooiste heuvelnamen in Vlaanderen!

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

Loeisterke Kaden Groves schrijft Volta Limburg Classic op zijn naam

De Volta Limburg Classic, met onder andere Thijs Zonneveld aan de start namens BEAT...

Meer zoals dit

Demi Vollering en Lotte Kopecky gaan voor andere aanpak: ‘Als we samen in Oudenaarde rijden, zullen we gesproken hebben’

Het is een niet geheel ondenkbaar scenario: net als in Strade Bianche blijken Demi...

Lefevere doet boekje open over wereld van sportsponsoringbureaus: ‘Met één zo’n farizeeër liggen we nog altijd in proces’

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat supermarktketen Jumbo na 2024 stopt of...

Van waterdragers tot topfavorieten: dit zijn de 11 Nederlanders die meedoen aan de Ronde Van Vlaanderen

1) Mathieu van der Poel Met Mathieu van der Poel hebben we uiteraard een topfavoriet...