Biniam Girmay verslaat Olav Kooij in eerste etappe Ronde van Valencia

Biniam Girmay heeft zijn eerste zege van het seizoen geboekt. Hij bleef Olav Kooij uiteindelijk overtuigend voor.

team presentation of the Intermarche - Circus - Wanty 2023

De eerste etappe van de Ronde van Valencia kenmerkte zich door twee beklimmingen. Vrij lang, maar niet bepaald steil. Kortom, dat moesten sprinters als Biniam Girmay en Olav Kooij op een goede dag kunnen overleven. Daarom maakte de vluchtersgroep ook niet bepaald kans op de dagzege en ver voor het einde werden ze dan ook weer ingerekend.

Niet in de laatste plaats kwam dat door het beulswerk van Bahrain-Victorious in dienst van Fred Wright. Dat eiste zijn slachtoffers, want onder anderen Alexander Kristoff en Matteo Moschetti moesten de rol lossen uit het peloton. Dat gold niet voor Kooij, die de beklimmingen rondom Valencia redelijk overleefde. Op twintig kilometer van de meet kwam het peloton op bredere wegen en schoof Bahrain-Victorious de verantwoordelijkheid naar andere ploegen.

Een van de ploegen die het heft in handen nam, was Jumbo-Visma. Met Koen Bouwman en Thomas Gloag op kop werd de concurrentie in bedwang gehouden. Op negen kilometer van de meet ging een Euskaltel-Euskadi-renner Joan Bou toch ten aanval. De Spanjaard kwam relatief ver, maar moest het afleggen tegen de overmacht van de sprintersploegen.

In de chaos van de sprint raakte Kooij vervolgens heel even ingesloten en daardoor moest hij extra meters maken op het moment dat Girmay al was aangegaan. De Afrikaan maakte er een lange sprint van en wist zijn inspanning vol te houden. Kooij kwam niet veel dichterbij. Het is de eerste overwinning van het nieuwe seizoen voor Girmay.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos Ā© 202c