Red Bull en BORA op zoek naar klimtalent via Zwift en Strava-segmenten

Red Bull en BORA gaan op zoek naar nieuw (klim)talent en je kunt meedoen! Uiteindelijk kan er een contract voor je klaarliggen..

Profwielerronde Etten-Leur 2022

Red Bull en BORA-hansgrohe hebben een amitieus wielerscoutingsprogramma op poten gezet onder de naam Red Bull Junior Brothers en zijn derhalve op zoek naar talent. Wie denkt een Ludo Dierckxenstje te kunnen doen (op latere leeftijd nog een contract versieren) moeten we teleurstellen: het gaan om mensen geboren in 2006 en 2007.

Wellicht dus iets voor je fietsende zoon, neefje of buurjongetje (het is alleen voor mannen) Want je in de kijker rijden is relatief eenvoudig. Althans, Nederlandse en Belgische ambitieuze jonge wielrenners moeten er wel voor buiten de landsgrenzen gaan of willen zweten op Zwift.

Want ze zijn voor het scoutingsprogramma specifiek op zoek naar klimtalent en dus hebben ze Strava-segmenten opgezocht die bergop gaan. De jongeren kunnen zich in de kijker rijden via vooraf bepaalde segmenten op Strava en Zwift, en gaan vervolgens door een selectieprocedure in het Athlete Performance Center van Red Bull in Oostenrijk. Inschrijven kan hier.

Voor twee van de deelnemers ligt er uiteindelijk een contract klaar bij de U19-ploeg van BORA-hansgrohe. Een lange weg, dus maar na de Zwift Academy, waar een contract bij Alpecin-Deceuninck te verdienen is, een mooie manier om op een alternatieve manier in het profcircuit terecht te komen - al mogen we de verenigingsstructuur in Nederland natuurlijk niet vergeten!

De Strava-segmenten

Als gezegd liggen de Strava-segmenten allemaal buiten de landsgrenzen. Er zitten een hoop bekende cols bij, zoals de Alpe d'Huez en de bekende Passo Giau uit de Maratona dles Dolomiti. De dichtstbijzijnde klim vanuit Nederland ligt een stukje ten zuiden van Dortmund: de Wixberg, een klim van 3,5 kilomteter á acht procent.

Beeld: Strava

Zwift

Je kunt je ook vanuit de huiskamer of garage in de kijker rijden, want op Zwift houden ze de segmenten van de virtuele Mont Ventoux (Ven-top), de Alpe du Zwift, de Epic Kom, de Epic Kom reverse en de Innsbruck KOM in de gaten. Je kunt dus ook alleen virtueel het land uit...

Zelf in het zadel
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022