Onderhandelingen tussen Cavendish en Astana liepen vertraging op.... door brillendiscussie

Een clash tussen brillensponsors Oakley en Scicon blijkt de reden waarom Cavendish zo laat voorgesteld werd bij Astana Qazaqstan.

2023 Muscat Classic UCI ProSeries cycling race

Mark Cavendish leek deze winter de overstap te maken van Soudal-Quick Step naar B&B Hotels KTM. Die transfer liep helaas op de klippen na het opdoeken van de Franse formatie, waarna Aleksandr Vinokoerov de Brit een reddingsboei toegooide.

Terwijl de wielerwereld al lang wist dat Cavendish zijn Tourrecord in de kleuren van Astana zou najagen, bleek de officiële aankondiging op zich wachten. Eerder werd de rechtszaak over de brutale overval op zijn gezin als reden van de vertragingen opgegeven, maar er blijkt nu iets anders gespeeld te hebben.

Er zou volgens cyclingnews een clash geweest zijn tussen Scicon, de brillensponsor van Astana, en Oakley, de privé brillensponsor van Cavendish. Op het moment dat Cavendish al meetrainde met de Astana ploeg, woedde de discussie nog steeds, waardoor Cavendish niet op foto's van de ploeg te zien was. Ook wanneer hij officieel als Astana renner voorgesteld werd, had hij geen fietsbril op.

Vandaag verscheen de Brit echter aan de start van de Muscat Classic, zijn seizoensopener, in een gouden paar Oakley Kato's en lijkt het dispuut dus van de baan. Het is overigens niet de eerste keer dat Cavendish met een andere fietsbril rijdt dan zijn ploegmakkers. Tijdens zijn passage bij Bahrain Victorious in 2020 droeg hij ook een paar Oakley Jawbreakers, terwijl de rest van het team zich liet sponsoren door Rudy Project.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023