Egan Bernal laat Ruta del Sol schieten wegens knieklachten

Egan Bernal, tourwinnaar van 2019, laat verstek gaan voor de Ruta del Sol vanwege een knieblessure.

Vuelta a San Juan 2023 - 40th Edition - stage 6

Egan Bernal doet deze week niet mee aan de Ruta del Sol, dat bevestigen bronnen binnen INEOS Grenadiers aan de Italiaanse sportkrant Gazetta dello Sport. De voormalig tourwinnaar werkt hard aan een comeback na een zware val in een trainingsrit in januari 2022, maar knieproblemen gooien roet in het eten.

Volgens Ineos zijn de problemen 'niet ernstig', maar met het oog op de volgende wedstrijden is toch besloten om het zekere voor het onzekere te nemen.

Voor Bernal was 2022 een bewogen jaar:in het voorseizoen botste hij in een training hard tegen een bus aan. De schade was zodanig dat de Colombiaan een operatie moest ondergaan en hij verbleef zelfs twee weken op de intensive care.

Een lang revalidatietraject volgde, maar de 26-jarige klimmer bleef strijdbaar en zat een paar maanden later alweer op de fiets. In augustus, nog geen acht maanden na het verschrikkelijke incident, keerde hij tijdens de Ronde van Denemarken terug in het profpeloton.

Hoewel de comeback in eerste instantie stroef verliep, hoopt Bernal in 2023 weer een goed niveau te halen. De voortekenen waren veelbelovend: in januari behaalde hij een knappe vierde plek in de koninginnenrit van de Vuelta San Juan. Een dag later stapte hij echter plots af wegens problemen aan de knie.

Het is afwachten hoe het verdere programma van de tweevoudig grote ronde winnaar eruit zal zien. Vooralsnog staat Parijs-Nice (5-12 maart) nog wel op de planning.

Nieuws
  • - Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2023