Remco Evenepoel doet gouden zaak in UAE Tour: 'In mijn eerste jaar werd ik nog zoek gereden in de waaiers'

Remco Evenepoel heeft op de meeste van zijn concurrenten tijd gepakt in de door waaiers gekenmerkte eerste etappe van de UAE Tour.

UAE Tour 2023 men 2023 stage-1

Zonder Roglic, Vingegaard, Pogacar en een hele rits andere klassementsrenners is de UAE Tour niet zo sterk bezet als in voorgaande jaren. Toch rijden er met Adam Yates, Jay Vine en Pello Bilbao genoeg uitdagers van Evenepoel rond in het Midden-Oosten. De eerste twee heeft de wereldkampioen alvast om de oren geslagen in de eerste etappe.

De eerste rit werd namelijk gekenmerkt door waaiers en met de PK's die Evenepoel wegtrapt, kwam hij geen moment in de problemen. "Ik zat vanaf kilometer nul in de vuurlinie", vertelde Evenepoel na afloop tegen Sporza. "We wisten dat de start heel nerveus zou zijn, dus het was een voordeel dat ik vooraan mocht starten. Het duurde wel even voor we echt weg waren."

Toch leek het op dertig kilometer van de meet allemaal weer samen te komen, maar juist op dat moment ontstonden er wéér waaiers. Met Evenepoel nogmaals op de juiste plek. "Ik heb er veel in geleerd. In mijn eerste jaar werd ik nog zoek gereden en zat ik nooit in de goede waaier. Nu zat ik al twee koersen op een rij in de goede waaier: in de Benelux Tour en hier."

Daarmee doet Evenepoel meteen een gooi naar de eindzege, want van de klassementsrenners was alleen Bilbao (en misschien Plapp) bij de pinken. "We hebben alle mannen van UAE Team Emirates achtergelaten. Ze zullen geprikkeld zijn om aan de bergritten te starten. We hebben vol doorgereden en geen energie gespaard, want we zaten meteen met het klassement in ons hoofd."

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023