Jumbo-Visma-ploegleider slaat terug na kritiek: '99,5% van het peloton zou tekenen voor palmares Wout'

Met nog steeds slechts één monument op zak, is de druk op Wout van Aert het aankomende voorjaar groter dan ooit.

Wintertraining team Jumbo - Visma in Alicante 2023

Zal Wout van Aert het deze keer wel waarmaken in de Ronde van Vlaanderen en/of Parijs-Roubaix? Aan zijn vormpeil zal het zeker niet liggen en de bookmakers plaatsen hem alvast in alle monumenten helemaal bovenaan. De druk die fans en wieleranalisten hem opleggen is dan ook immens en Van Aert kreeg de voorbij weken wel wat kritiek over zich heen. Onterecht vinden ze bij Jumbo-Visma.

"De buitenwereld wil steeds meer", vertelt Jumbo-Visma ploegleider Maarten Wynants in gesprek met Het Nieuwsblad. "Ben je de beste in kleinere eendagswedstrijden, dan willen ze dat je semiklassiekers gaat winnen. Heb je die op zak, moeten het topklassiekers zijn. Tot uiteindelijk alleen de grote Monumenten overblijven."

Wynants ziet Van Aert dit voorjaar alleen maar afgerekend worden op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en vindt dat oneerlijk. "Wout heeft intussen een palmares waar 99,5 procent van het peloton blind voor zou tekenen."

Toch beseffen ze ook bij Jumbo-Visma dat Van Aert een dagje ouder wordt en dat de tijd begint te dringen. "De kansen zullen niet blijven komen en er komt een nieuwe generatie renners aan."

De vergelijking met die andere Vlaamse wielerlegende, Tom Boonen, vindt Wynants onterecht. "Wout rijdt straks nog maar zijn vijfde Ronde van Vlaanderen, Boonen zat op die leeftijd al aan acht deelnames." Daarnaast ziet hij een grotere concurrentie in de voorjaarsklassiekers dan in het tijdperk Boonen. "Een Tourwinnaar als Pogacar mikt op winst in Vlaanderen, Alaphilippe rijdt de Waalse en Vlaamse klassiekers... Renner specialiseren zich veel minder dan vroeger in één onderdeel."

Achtergrond
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023