Chris Froome draait klok terug met solo in Tour du Rwanda maar kent veel pech

Chris Froome was vandaag dichtbij zijn eerste profzege sinds 2018, maar de pechduivel sloeg toe in de Tour du Rwanda. Een paar keer zelfs..

Santos Tour Down Under stage-5 - elite men

Chris Froome toonde zich donderdag in de vijfde etappe van de Tour du Rwanda een ware aanvaller. De viervoudig Tourwinnaar sprong in een vroeg stadium weg uit het peloton en fietste een voorsprong van vier minuten bijeen, maar het mocht niet baten. Mechanische pech en een valpartij staken een stokje voor zijn eerste overwinning sinds 2018. De Zuid-Afrikaan Callum Ormiston won de rit.

Het peloton werd over een afstand van 195,5 kilometer van Rusizi naar Rubavu gevoerd. Met een aantal listige heuvels op het parkoers leek deze rit voorbestemd voor de sterke sprinters met een goede punch. Van een traditionele kopgroep was op geen enkel moment sprake en Chris Froome zag zijn kans schoon om een showtje op te voeren.

Monsterontsnapping

De Britse veelwinnaar koos op 75 kilometer van de finish het hazenpad. Op het hoogtepunt bedroeg zijn voorsprong ruim vier minuten. Was het onmogelijke dan echt mogelijk?

Neen, helaas strandde zijn heldendaad vroegtijdig. Dankzij meerdere mechanische ongemakken, een lekke band én een valpartij verdween de glorieuze voorsprong als sneeuw voor de zon. De 22-jarige Ormiston soleerde naar ritwinst, Froome kwam pas minuten later binnen.

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023