Dit zijn onze favorieten voor de Strade Bianche: Van der Poel tegen de rest (en wat doet Jumbo-Visma?)

Strade Bianche is door veel renners rood omcirkeld in de agenda. Met nog slechts een paar dagen te gaan tot de start van de Italiaanse gravelkoers, is het tijd om te kijken naar de potentiële kanshebbers.

Strade Bianche 2022

Strade Bianche heeft in korte tijd veel zieltjes voor zich gewonnen. De nog relatief jonge wielerwedstrijd over Toscaanse gravelwegen verdient volgens velen het predicaat 'zesde monument'. Zaterdag is het tijd voor editie nummer zestien en zoals elk jaar is het gehalte wereldtoppers aan de start bijzonder groot. Dit zijn onze favorieten voor de zege.

Van der Poel op eenzame hoogte

Tot voor kort verheugde we ons op een driestrijd tussen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tadej Pogacar. Maar de laatstgenoemden besloten onlangs hun planning om te gooien en focussen zich nu op respectievelijk Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice. Zodoende is Van der Poel de enig overgebleven topfavoriet.

De winnaar van 2021 etaleerde gedurende het cross-seizoen regelmatig zijn topvorm. Als hij zaterdag die conditie kan benaderen, is er waarschijnlijk niemand die hem kan bijhouden op de slotklim.

Desondanks zijn er wel genoeg mannen die een poging zullen wagen.  Julian Alaphilippe won vorige week zondag de Ardeche Classic en toonde daarmee aan dat hij goed uit de winter is gekomen. Als de markante Fransman komend weekeinde weer op de afspraak is, kan hij zonder meer de nodige schade aanrichten.

Hetzelfde geldt voor Tom Pidcock. De Britse alleskunner maakte indruk in de Volta ao Algarve en toonde zich ook in de Omloop van voren.

Van zowel Alaphilippe als Pidcock weten we dat ze soms vreemd uit de hoek kunnen komen met verbluffende aanvalsacties. Als alle puzzelstukjes op hun plek vallen, zou het zomaar kunnen dat een van hen ermee aan de haal gaat.

Eervolle vermeldingen

Hierbij nog een rijtje met gevaarlijke outsiders: Pello Bilbao, Tim Wellens en Matej Mohoric. Vlak trouwens ook Quinn Simmons niet uit. Deze excentrieke Amerikaan is vaak te vinden bij gravelwedstrijden en rijdt daar niet onverdienstelijk rond. Wie weet kan hij voor een daverende verassing zorgen.

En nu Wout van Aert niet rijdt bij Jumbo-Visma zullen ze daar een ander plan moeten bedenken, maar toppers genoeg bij Jumbo-Visma. Zo werd nieuwe aanwinst Atilla Valter vorig jaar vierde en werd Kuurne-Brussel-Kuurne-winnaar Tiesj Benoot in 2019 al eens vijfde. Milan Vader moet met z'n mountainbike-achtergrond goed uit de voeten kunnen op het Italiaanse gravel.

De wedstrijd is na de vrouwenkoers (ongeveer 13.30 uur) uur live te volgen via Eurosport 1 en ook Sporza zendt de koers uit.

Achtergrond
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022