Interview | Mathieu van der Poel: 'Om eerlijk te zijn is mijn rug na de val in Tokio nooit meer de oude geweest'

We spraken Mathieu van der Poel over dat euvel dat hem zo belemmert op fiets. Hij is openhartig over die verdomde rug van 'm.

Media day at the Alpecin Deceuninck 2023

Op de cover van onze seizoenspecial met alle renners (m/v) van alle ploegen (bestel 'm hierrrr) prijkt Wout van Aert, maar we togen ook naar Spanje om met Mathieu van der Poel te spreken. Hij is daarin openhartig over zijn kwetsbare rug. Hieronder lees je alvast een preview van het interview. 

Val Tokio

In de tuin van het Syncrosfera-hotel van oud-renner Aleksander Kolobnev in het Spaanse Denia zitten we in januari te wachten op het moment dat Van der Poel klaar is voor een interview. De renner komt iets later dan verwacht naar buiten gesjokt en zijn gezicht staat op half zeven. Niet geheel ten onrechte omdat de laatste crossen zijn verpest door die eeuwigdurende rugproblemen. Van der Poel zit er duidelijk mee in z’n maag.

Van der Poel steekt van wal: "Om eerlijk te zijn is het het nooit meer zo geweest als voor mijn valpartij in Tokio. Het is heel frustrerend dat ik nu al anderhalf jaar problemen met m’n rug ondervind. Ik weet dat er conditioneel zeker niets aan de hand is. Dat is het frustrerende. Ik weet dat ik veel sneller kan rijden dan wat ik de afgelopen winter heb laten zien (voor het WK, red.)."

MTB in de ijskast?

Volgend jaar gloort er weer een nieuw Olympisch avontuur in Parijs. Hoe kijk je daar nu tegenaan?

"Ik heb aangegeven dat als mijn rugproblemen niet opgelost worden, dat het mountainbikeplan misschien niet doorgaat. Maar voorlopig wil ik Parijs 2024 nog niet opgegeven. Die Olympische droom zit nog steeds in m’n achterhoofd."

Oefeningen voor de rug

Hoe ziet de behandeling van je rug er eigenlijk uit?

Ik doe vooral kracht- en stabiliteitsoefeningen. Het zijn oefeningen die tegenwoordig veel wielrenners doen. Het hoort er echt bij. Ik heb dat vroeger ook wel gedaan, hoewel ik het in sommige periodes ook wel een beetje heb verwaarloosd. Ik kan tussen twee crossen moeilijk in de fitness gaan zitten. Ik laat me maximaal twee keer per week kraken omdat vaker niet goed is voor het lichaam."

"De krachtsoefeningen zijn verreweg het belangrijkste. Die hebben me in het verleden ook het beste geholpen. Ik moet wel erbij zeggen dat ik niet de enige crosser ben met rugproblemen. Ook Laurens Sweeck klaagt erover. Thibau Nys ook. Maar het is frustrerend omdat het vooral met die val in Tokio te maken heeft in mijn ogen."

Het gehele interview lees je dus in onze seizoenspecial. Naast online te bestellen ook verkrijgbaar in de boekhandel. 

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023