HomeZelf in het zadelBram Witvliet fietste door alle (ja, echt álle) 3000 dorpen en steden...

Bram Witvliet fietste door alle (ja, echt álle) 3000 dorpen en steden van Nederland: ‘Fietsen is het gratis geluk’

'Ontdekkingsreiziger' Bram Witvliet ging op de foto met meer dan 3000 plaatsnaamborden. Hij was er 14 jaar en 25.000 kilometer mee bezig, maar dan heb je wel heel Nederland afgevinkt!

Hij is nog maar 31, maar kan toch al zeggen dat hij de grootste Nederland-kenner is. Althans, hij fietste overal in ons land. Wat begon als een grap werd een uitdaging waar je u tegen zegt: alle dorpen en steden van Nederland doorkruisen op de fiets. Bram Witvliet deed het en schreef er een boek over (dat vanaf vandaag te koop is in de boekhandel en online).

Uit de hand gelopen

Het begon op zeventiende allemaal met wat vrienden die zaten te geinen legt de in Eindhoven opgegroeide Witvliet uit in een artikel in Dagblad van het Noorden: “’Als je fietsen zo leuk vindt, waarom zou je Brabant niet in één keer op de fiets doorkruisen?’, grapten vrienden. Dat idee vond ik heel machtig. Ik begon de lol in te zien van het fotograferen van plaatsnaambordjes en dat liep uit de hand.”

Een beetje uit de hand maar.. Want inmiddels zijn we 25.000 kilometer verder. Witvliet hield alles nauwkeurig bij op z’n blog Bram Fietst. Hij volbracht z’n missie, alle 3075 dorpen en steden bezoeken én natuurlijk een kiekje met elk plaatsnaambord.

Plaatsnamoloog

Het maakte hem een plaatsnamoloog. De mooiste vind je in het noordoosten en zuidwesten van het land. “Samen met Zeeland spant Groningen de kroon als het gaat om rare plaatsnamen: Schaaphok, Doodstil, Fraamklap, Takkebos. Groningen heeft echt een plaatsnaambordencultuur.” Andere pareltjes die Witvliet doorkruiste: Waterval, Doosje, Frankrijk, De Ha, Oventje.

Witvliet vertelt hoe hij de tochten aanpakte. “De eerste tochten deed ik op mijn toenmalige stadsfiets. Later kreeg ik van mijn oma een toerfiets voor lange tochten. Soms pakte ik een ov-fiets; die zijn super stevig en doen het altijd. In de afgelopen paar jaar heb ik het amateurwielrennen ontdekt.”

Amen

Z’n langste rit was er eentje van z’n huidige woonplaats Nijmegen naar Drenthe en weer terug: 316,29 kilometer. Hij eindigde zijn avontuur ook in Drenthe, in het toepasselijke dorpje Amen. Sowieso vond hij fietsen in Drenthe mooi.

“Dankzij de kronkelende wegen, bossen, heides en velden prikkelt Drenthe. Wat mij betreft is het na Limburg de mooiste fietsprovincie van Nederland. Op Flevoland na vond ik Groningen de minste. Wat ik de mooiste plek van ons land vind? Het Heuvelland van Zuid-Limburg. Daar voel ik mij heel erg verbonden met het bestaan.”

En passant zamelde hij ook nog aardig wat geld in voor het goede doel. Hij verbond per provincie steeds een goed doel aan z’n ritten en haalde zo’n 6000 euro op. Niet het hoofddoel. Hij wil vooral laten zien hoe mooi Nederland is, vooral op de fiets.

“Ik wil fietsers inspireren. Mensen die dankzij mijn boek zin krijgen om op de fiets te stappen, in hun eigen omgeving of elders. Waarom hebben Nederlanders altijd zo’n drang om naar verre oorden te gaan? Van mij hoeft dat niet. Fietsen is het gratis geluk. En nog gezond ook.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Demi Vollering en Lotte Kopecky gaan voor andere aanpak: ‘Als we samen in Oudenaarde rijden, zullen we gesproken hebben’

Het is een niet geheel ondenkbaar scenario: net als in Strade Bianche blijken Demi...

Van Steenbeekdries tot Kanarieberg: de 10 Vlaamse helingen met de mooiste namen

De dag van de Omloop, de dag dat we voor het eerst weer al die hellingen met prachtige namen horen - zo slecht als de kasseien liggen, zo mooi zijn de namen. Dit zijn volgens ons de 10 mooiste heuvelnamen in Vlaanderen!

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

Loeisterke Kaden Groves schrijft Volta Limburg Classic op zijn naam

De Volta Limburg Classic, met onder andere Thijs Zonneveld aan de start namens BEAT...

Meer zoals dit

Zelf in het zadel | ‘Op de Haaghoek voelde ik me als in een wasmachine zonder pauzeknop’

In 'zelf in het zadel' schrijven onze redacteuren over hun eigen ervaringen op de racefiets. Deze keer over de befaamde/beruchte kasseistrook de Haaghoek.

Dit zijn onze 10 lievelingsproducten om te eten en drinken op de fiets

Onze redacteur zette op een rij wat hij het liefst eet en drinkt op de fiets. Eens of ontbreekt er iets in deze top 10?

Wielrennen in het donker: 5 onmisbare tips

Hoewel er steeds betere fietsverlichting op de markt is, krijgt nog steeds 1 op...