HomeZelf in het zadelBram Witvliet fietste door alle (ja, echt álle) 3000 dorpen en steden...

Bram Witvliet fietste door alle (ja, echt álle) 3000 dorpen en steden van Nederland: ‘Fietsen is het gratis geluk’

'Ontdekkingsreiziger' Bram Witvliet ging op de foto met meer dan 3000 plaatsnaamborden. Hij was er 14 jaar en 25.000 kilometer mee bezig, maar dan heb je wel heel Nederland afgevinkt!

Hij is nog maar 31, maar kan toch al zeggen dat hij de grootste Nederland-kenner is. Althans, hij fietste overal in ons land. Wat begon als een grap werd een uitdaging waar je u tegen zegt: alle dorpen en steden van Nederland doorkruisen op de fiets. Bram Witvliet deed het en schreef er een boek over (dat vanaf vandaag te koop is in de boekhandel en online).

Uit de hand gelopen

Het begon op zeventiende allemaal met wat vrienden die zaten te geinen legt de in Eindhoven opgegroeide Witvliet uit in een artikel in Dagblad van het Noorden: “’Als je fietsen zo leuk vindt, waarom zou je Brabant niet in één keer op de fiets doorkruisen?’, grapten vrienden. Dat idee vond ik heel machtig. Ik begon de lol in te zien van het fotograferen van plaatsnaambordjes en dat liep uit de hand.”

Een beetje uit de hand maar.. Want inmiddels zijn we 25.000 kilometer verder. Witvliet hield alles nauwkeurig bij op z’n blog Bram Fietst. Hij volbracht z’n missie, alle 3075 dorpen en steden bezoeken én natuurlijk een kiekje met elk plaatsnaambord.

Plaatsnamoloog

Het maakte hem een plaatsnamoloog. De mooiste vind je in het noordoosten en zuidwesten van het land. “Samen met Zeeland spant Groningen de kroon als het gaat om rare plaatsnamen: Schaaphok, Doodstil, Fraamklap, Takkebos. Groningen heeft echt een plaatsnaambordencultuur.” Andere pareltjes die Witvliet doorkruiste: Waterval, Doosje, Frankrijk, De Ha, Oventje.

Witvliet vertelt hoe hij de tochten aanpakte. “De eerste tochten deed ik op mijn toenmalige stadsfiets. Later kreeg ik van mijn oma een toerfiets voor lange tochten. Soms pakte ik een ov-fiets; die zijn super stevig en doen het altijd. In de afgelopen paar jaar heb ik het amateurwielrennen ontdekt.”

Amen

Z’n langste rit was er eentje van z’n huidige woonplaats Nijmegen naar Drenthe en weer terug: 316,29 kilometer. Hij eindigde zijn avontuur ook in Drenthe, in het toepasselijke dorpje Amen. Sowieso vond hij fietsen in Drenthe mooi.

“Dankzij de kronkelende wegen, bossen, heides en velden prikkelt Drenthe. Wat mij betreft is het na Limburg de mooiste fietsprovincie van Nederland. Op Flevoland na vond ik Groningen de minste. Wat ik de mooiste plek van ons land vind? Het Heuvelland van Zuid-Limburg. Daar voel ik mij heel erg verbonden met het bestaan.”

En passant zamelde hij ook nog aardig wat geld in voor het goede doel. Hij verbond per provincie steeds een goed doel aan z’n ritten en haalde zo’n 6000 euro op. Niet het hoofddoel. Hij wil vooral laten zien hoe mooi Nederland is, vooral op de fiets.

“Ik wil fietsers inspireren. Mensen die dankzij mijn boek zin krijgen om op de fiets te stappen, in hun eigen omgeving of elders. Waarom hebben Nederlanders altijd zo’n drang om naar verre oorden te gaan? Van mij hoeft dat niet. Fietsen is het gratis geluk. En nog gezond ook.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

ASO presenteert eerste drie etappes Tour de France 2025

De volgende editie van de Tour gaat pas over een half jaar van start,...

Franck Alaphilippe vliegt buiten bij Soudal Quick-Step: ‘Spanningen tussen Julian en Lefevere’

Soudal Quick-Step heeft beslist om het contract van Franck Alaphilippe niet te verlengen. De...

Demi Vollering over druk: ‘Wat me vooral triggert is onzekerheid, als je te zeker bent word je lui’

Volgend seizoen zal ze druk voelen van het moeten bevestigen. "Ik voel dan vooral...

Museeuw gelooft (nog) niet in Tourwinst Evenepoel: ‘Hij maakt meer kans bij een ander team’

Remco Evenepoel is amper 23 jaar oud, maar heeft al een wereldtitel op de...

Meer zoals dit

6 Best wel rare dingen die wij wielrenners normaal gedrag vinden

Rare jongens zijn wij eigenlijk als je alles hieronder in ogenschouw neemt...

Fietsongeluk in het buitenland, wat nu?

Een ongeluk op de fiets zit in een klein hoekje. Dat is niet alleen...

Poetsen als een pro! Zo is je fiets binnen 5 minuten weer blinkend schoon

Wie een hekel heeft aan het poetsen van zijn of haar fiets opgelet. Onze redacteur is er ook geen liefhebber van, maar hij heeft een nog grotere hekel aan een smerige fiets. Daarom heeft hij een manier bedacht waarmee hij z'n fiets binnen enkele minuten weer blinkend schoon heeft.