Tadej Pogacar slaat dubbelslag op La Loges des Gardes na spektakelstuk, Vingegaard krijgt tik

Tadej Pogacar heeft de eerste bergrit in Parijs-Nice gewonnen en is de nieuwe leider in het algemene klassement. Jonas Vingegaard kwam pas 43 seconden later binnen.

Paris-Nice 2023 stage 4

Na twee vlakke ritten en één ploegentijdrit, stond vandaag eindelijk de eerste bergrit op het menu in de Koers naar de Zon. Na een vlakke aanloop van 110 kilometer kregen de renners twee opwarmertjes van derde categorie voorgeschoteld, om vervolgens te finishen bovenop La Loges des Gardes. Vuurwerk verzekerd, want die knaller is 6.8 kilometer lang en stijgt aan een gemiddeld percentage van 7.0%.

In de aanloop naar de slotklim werd het peloton flink uitgedund onder het beukwerk van UAE Team Emirates. Pogacar mengde zich opnieuw in de tussensprint en pikte twee boniseconden mee. De vroege vluchters werden tijdig ingerekend.

Op de slotklim kwam Vingegaard plots zonder ploegmakkers te zitten. De Deen trok op 4.3 kilometer van de top dan maar ten aanval. Pogacar kroop meteen in zijn wiel, maar de twee lieten zich snel terugzakken naar het groepje favorieten, waar de deur achteraan open stond. Vervolgens deed David Gaudu een gooi naar de ritzege en de gele leiderstrui. De Fransman van Groupama-FDJ kreeg even latere het gezelschap van Tadej Pogacar. Vingegaard naderde dicht, maar kon niet volgen!

Op de eindmeet rekende Pogacar af met David Gaudu. Hij neemt ook de gele leiderstrui over van Magnus cort. Gino Mäder bolde 34 seconden later binnen op een derde plaats. Jonas Vingegaard kreeg een stevige tik en werd pas zesde op 43 seconden.

Pogacar is ook de nieuwe leider in het puntenklassement (de groene trui zal morgen door de nummer twee Mads Pedersen worden gedragen.). De bollen blijven in handen van de Deen Jonas Gregaard. In de etappe van morgen krijgen de renners een geaccidenteerd parcours. Als de snelle mannen de klimmetjes overleven, zal er wellicht gesprint worden om de zege.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023