HomeColumnsGastcolumn van een fietshater | Wat ik wél waardeer aan de wielersport

Gastcolumn van een fietshater | Wat ik wél waardeer aan de wielersport

We kregen een bijzondere mail van iemand die niks met wielrennen heeft, maar voor haar schrijfcursus toch een column erover moest schrijven...

Eerder deze week kregen we een interessant mailtje in de inbox van Cathalijne van Oort. Zij volgt een schrijfopleiding (Columns en blogs van de Schrijversacadamie) en moest van de docent een column schrijven voor Wieler Revue. Zijn doel was dat ze leerden nadenken over hun doelgroepen. 

Een leuk idee, zo schrijft Cathalijne ons, maar probleempje: ze haat wielrennen en fietsen in het algemeen. En dus werd het een column waarin de edele wielersport er niet al te best vanaf komt – of toch wel, en dan met name één type beoefenaar van die wielersport… Hieronder lees je haar column. 

Niet om het een of ander, maar ik heb dus echt een takkehekel aan fietsen. De wind zit altijd tegen, de weg is onveranderlijk lang en saai, en het zadel onmenselijk oncomfortabel. Gegarandeerd.

Dat ik ooit als vrolijke scholier door een verdwaasde wielrenner van mijn rammelfiets werd gereden, heeft mijn liefde voor de wielersport óók geen goed gedaan. Evenmin als de collega’s die hele zomers doorzeurden over tours, giro’s en rondes. Om het over de mountainbikers in mijn wandelbos maar even niet te hebben…

Maar oh mensen, wat hou ik toch van mamils.

Nu het voorjaarszonnetje af en toe doorbreekt komen ze weer tevoorschijn: die mannen van zekere leeftijd, die hun liefde voor bier en lekker eten verpakken in een tweede huid van bontgekleurd lycra.

Die op hun klikklakschoentjes parmantig het tuinpad over stappen, het tengere stalen ros in de hand. En die dan, dartel als een veulen, zo’n harig, knokig been over het zadel proberen te zwieren. Als ze dan nét niet omlazeren, alleen een beetje wankelen… Ah jongens, dan is mijn dag gemaakt hoor. Prachtig.

Mamils dus, mannenkinderen die in groepjes door de polder zoeven, symbool van voorjaar en aandoenlijk optimisme. Want mét dat strakke lycra wurmen ze zich in de huid van een topatleet die jonger, fitter en sneller is dan zij ooit zijn geweest.

Door hun snelle, roze zonnebrillen zien zij juichende toeschouwers langs hun route, aanmoedigingen in verf op de weg en champagne bij de finish. In die paar uur op dat pijnlijke zadel worden ze wedergeboren als hun perfecte zelf.

Dát gevoel, dat heb ik nou ook, als ik in mijn eigen bonte lycrabroek naar mijn yogales toe wandel.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Demi Vollering en Lotte Kopecky gaan voor andere aanpak: ‘Als we samen in Oudenaarde rijden, zullen we gesproken hebben’

Het is een niet geheel ondenkbaar scenario: net als in Strade Bianche blijken Demi...

Van Steenbeekdries tot Kanarieberg: de 10 Vlaamse helingen met de mooiste namen

De dag van de Omloop, de dag dat we voor het eerst weer al die hellingen met prachtige namen horen - zo slecht als de kasseien liggen, zo mooi zijn de namen. Dit zijn volgens ons de 10 mooiste heuvelnamen in Vlaanderen!

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

Loeisterke Kaden Groves schrijft Volta Limburg Classic op zijn naam

De Volta Limburg Classic, met onder andere Thijs Zonneveld aan de start namens BEAT...

Meer zoals dit

Column | De Ronde start in Brugge: hoe moet het nu met Renaat en de Konijnenpijp?

Onze redacteur vertelt over een van zijn hoogtepunten van de Ronde van Vlaanderen. Motorman Renaat Schotte en de Konijnenpijp....

Column | Shirin van Anrooij is de vrouwelijke Boogerd, Evenepoel én Escartin in één persoon

In de satirische televisieserie South Park komt in aflevering zes van seizoen tien het...

Column | Het toenemende chauvinisme van de Belgen is stuitend en lachwekkend

Door deze column te schrijven zal ik waarschijnlijk nooit meer heerlijk over die erbarmelijke...