Marijn de Vries doet boekje open over NOS Avondetappe en 'vieze praatjesmaker': 'Het vrat me leeg, vanbinnen'

Een indrukwekkend verhaal van Marijn de Vries over misstanden bij NOS Avondetappe. Met name over een vieze praatjesmaker die haar rondreed en waar ze ook nog tegenover moest zitten aan tafel.

stage - 5 of the Boels Ladies Tour 2015

Gisteren kwam nieuws naar buiten over wijdverbreid grensoverschrijdend gedrag op de redactie van NOS Studio sport. Onder andere Jack van Gelder ging in op de beschuldigingen. Oud-wielrenster en wieleranalist Marijn de Vries doet nu in haar column in NRC ook een boekje open over hoe het eraan toeging bij De Avondetappe.

Smerige taal

Ze schrijft in een beklijvende column (lees 'm hier vooral helemaal) wat zes jaar geleden meemaakte als gast bij het programma en hoe ze daar jarenlang last van had - en niet werd geloofd. Ze schrijft over hoe ze jaren geleden drie weken lang mee mocht met het programma en zich daar op verheugde. Maar het pakte heel anders uit.

"Stel je voor dat je naast een collega in de auto belandt die dagenlang alleen maar smerige taal uitslaat. Soms zit er nog iemand in de auto, maar meestal ben je met hem alleen. Dan heeft hij het over wijven. En neuken. Over welke wijven hij geneukt heeft, met naam en toenaam. Welke wijven hij nog wil neuken. En welke wijven er voor hem in de rij staan."

Daar zegt De Vries wat van, tegen de man in kwestie, de ze niet met naam en toenaam noemt, maar ook tegen andere mensen van de NOS. Het is tegen dovemansoren gericht.

"Stel je voor dat je naar de eindredacteur gaat om melding te maken van wat er gebeurt – vrouwen moeten hun mond opentrekken, zo was het toch? Stel je voor dat je dan te horen krijgt dat een ander autoschema maken heel lastig is. Maar vooruit, wordt er diep gezucht, dat moet dan maar. Stel je voor dat dat alles is wat er met jouw verhaal gebeurt."

'Flinke beurt'

Terwijl de man in kwestie ook over De Vries vieze praatjes heeft. "Stel je voor dat de ander die er soms bij zit na twee weken naar je toe komt: Marijn, hij praat ook zo over jou. Hij zegt dat je wel kunt zien dat je lang van huis bent, aan hoe je loopt. Dat je een flinke beurt nodig hebt. Stel je voor dat je dan weer naast deze collega in de auto moet zitten."

Een jaar later is De Vries weer te gast, maar nu niet drie weken lang. Ze wordt publiekelijk een beetje voor schut gezet door medewerkers van het programma omdat ze een jaar eerder aan de bel trok. Er wordt lacherig over gedaan. "Stel je voor dat je in dat sfeertje de leuke tv-analist moet zijn. Met de vieze praatjesmaker tegenover je aan tafel. Kun je je voorstellen hoe dat is?"

Na die editie is ze helemaal niet meer welkom. Ze vraagt een gesprek met de hoofdredacteur aan, maar hoort nooit meer wat van 'm. Er wordt gesuggereerd dat ze zich het verkeerd herinnert. Het deed veel met De Vries, zo sluit ze af.

"Wat daar gebeurd is, heeft mij geraakt tot in mijn kern. Het heeft mijn carrière beschadigd, maar vooral mij als persoon. Het vrat me leeg, vanbinnen. Stel je voor dat je daar nooit iets over hebt kunnen vertellen. Want zonder het bewijs dat er nu ligt werd je toch niet geloofd."

Nieuws
  • photo Anton Vos/Cor Vos © 2015