Michel Wuyts maakt zich wat zorgen om Van Aert: 'Is het niet verstandiger om die crosswinter te skippen?'

Michel Wuyts is ervan overtuigd dat Wout van Aert een sterker voorjaar zou rijden als hij de crossfiets eens een winter aan de kant zou zetten.

Tirreno - Adriatico 2023 Stage 3

Wout van Aert heeft voorlopig nog niet zijn allerbeste vorm te pakken. Van Aert koos er de voorbije winter opnieuw voor om het veld in te duiken, waardoor hij geen ideale voorbereiding kende op het wegseizoen en zijn voorjaar pas later kon aanvatten. Een verkoudheid tijdens een hoogtestage op Tenerife verstoorde die voorbereiding nog wat meer. Wieleranalist Michel Wuyts schreef in zijn wekelijkse column op hln dat het tijd wordt om eens een crosswinter over te slaan.

"s Winters blijft Van Aert zichzelf in veertien crossen leeg lepelen. Dat blijft zorgen baren. De ideale basis wordt door al dat crossgehijg danig verstoord. De zorgvuldige opbouw in stages wordt doorboord door extreme prikkels in hogere hartslagen. Ook in de winter van '20 - 21' reed hij veertien crossen en kwam hij er vervolgens in zijn droomkoersen niet aan te pas."

Piek in zomer

Verder doet Wuyts een opvallende vaststelling. Hij ziet namelijk hoe Van Aert telkens op zijn best presteert tijdens de zomer. "Zijn zomer. Die van telkens weer wonderbaarlijke en onevenaarbare Tourexploten. Door de eerste covidgolf won hij ook de Strade en Sanremo in de hitte van augustus 2020. Zijn tweede plaatsen in WK’s en de Ronde van Vlaanderen haalde hij in het nazomerse oktober. Na een voorbereiding die niet gestoord werd door afmattende veldritduels en daaraan verbonden vatbaarheid voor ziektes. Het stemt tot nadenken."

Na de recente perikelen, vraagt Wuyts zich dan ook af of het niet verstandiger is om die wintercampagne voortaan te skippen. "Van Aert wil zijn eerste liefde voorlopig niet dumpen. Mocht hij andermaal naast de Ronde of Roubaix pakken, kan dat oordeel snel anders klinken."

Achtergrond
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2023