Sloveense suprematie: Tadej Pogacar wint zevende etappe Parijs-Nice

Tadej Pogacar wint weer, de Sloveen was de beste in een spannende bergrit in Parijs-Nice.

Paris-Nice 2023 stage 7

Tadej Pogacar heeft de zevende etappe van Parijs-Nice op indrukwekkende wijze naar zijn hand gezet. De Sloveen bleek onklopbaar in de eindsprint op de flanken van de Col de la Couilole. Gaudu werd tweede, Vingegaard complementeerde het podium.

Voorafgaand aan de rit werd bekend dat een aantal sterke renners het voor gezien hielden. Tweevoudig winnaar Maximillian Schachmann en de drager van het groen, Mads Pedersen, stapten niet meer op.

Desondanks keken veel renners reikhalzend uit naar deze 143 kilometer lange beproeving met finish bovenop de Col de la Couilole (16,1 kilometer á 7,2%). De rit van vrijdag werd afgelast wegens te harde windstoten en dus waren de mannen nog fris. Het peloton ging in sneltreinvaart van start en er volgde een lange strijd om in de vlucht van de dag terecht te komen.

Razendrappe rit

Uiteindelijk kwam er een grote groep bijeen van in totaal achttien renners. De sterke groep, met onder meer Lucas Hamilton, Soren Kragh Andersen, Remi Cavagna en Brent van Moer, kreeg echter nauwelijks ruimte. UAE Team Emirates, de ploeg van klassementsleider Pogacar, deed er alles aan om de mannen binnen schootsafstand te houden.

In de voorfinale bepaalde Team INEOS het tempo, op een van de beproevingen voorafgaand aan de slotklim schudde de Britse formatie flink aan de boom. Het peloton werd zodoende flink uitgedund maar er werd geen echte schade aangericht.

Richting de voet van de slotklim bleef het tempo onverminderd hoog, het was dringen geblazen in het peloton. Dit resulteerde in een vervelende valpartij. De voornaamste slachtoffers: Thomas De Gendt en Alexander Kristoff. Het peloton jaagde op de vluchters als een stel hongerige leeuwen, de aanvallers werden in de beginfase van de beklimming opgeraapt.

Finale

Met nog dertien kilometer te gaan waren er nauwelijks dertig renners over. Langzamerhand ontstonden de contouren van een waar slagveld. De voornaamste klassementsrenners zaten al in een vroeg stadium alleen. Overigens waren de inspanningen van INEOS tevergeefs: Martinez loste op twaalf kilometer van het einde.

Dankzij de inspanningen van Tobias Foss van Jumbo-Visma werd het peloton alsmaar kleiner. Op zes kilometer van de meet koos Tadej Pogacar het hazenpad. Deze uitval bleef in eerste instantie onbeantwoord, maar een temporisatie van de Sloveen zorgde ervoor dat de twee achtervolgers, David Gaudu en Jonas Vingegaard, weer terug konden keren.

Echter bleek Pogacar alsnog veruit de sterkste. De Sloveen was zijn concurrenten met gemak de baas. Achter het eerste groepje van drie werd Simon Yates vierde.

Tadej Pogacar leidt het klassement met twaalf seconden voorsprong op David Gaudu. Morgen wacht het peloton nog één nerveuze heuvelrit.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023