Veelvraat Tadej Pogacar laat naast eindzege ook slotrit Parijs-Nice niet liggen

Het mag geen verrassing heten, maar Tadej Pogacar heeft naast de eindzege ook de laatste etappe van Parijs-Nice gewonnen.

Paris-Nice 2023 stage 7

De traditionele laatste etappe van Parijs-Nice staat garant voor spektakel. De rit is kort maar met veel hoogtemeters. Menig renner probeerde in de vlucht van de dag te geraken. Dat lukte ook wel even, maar UAE Team Emirates hield de controle en gaf nooit veel ruimte. Het was duidelijk dat Pogacar ook de slotetappe over zijn trainingswegen niet wilde laten liggen.

Tot ergernis van onder andere David de la Cruz. De Spanjaard viel aan, maar vanwege het enorme tempo van UAE Team Emirates-renners Wellens en Grosschartner had hij geen schijn van kans. Wout Poels deed ook een dappere poging, maar tegen de sterke ploeg van leider Pogacar kwam hij logischerwijs te kort. Op de Col d'Eze knalde Grosschartner het tempo nogmaals de hoogte in.

Op de laatste klim kwam de eerste aanval echter niet van Pogacar, maar van Simon Yates. De Sloveen volgde, en bleek lachend in het wiel zitten. Met zijn eerste demarrage liet Pogacar namelijk iedereen achter zich. Gaudu ging nog wel in de achtervolging, maar kwam geen meter dichterbij. Op de top van de Col d'Eze had Pogacar een voorgift van bijna een minuut op Gaudu, Vingegaard, Jorgenson en Yates.

Duel Vingegaard

In de afdaling naar Nice kwam zijn derde dagzege - in rittenkoersen van een week het nieuwe normaal onder de beste klassementsrenners - niet meer in gevaar. De tweede en derde plaats gingen naar respectievelijk Vingegaard en Gaudu. Maar het gebeurde allemaal op gepaste afstand van de ster van de wielershow in Frankrijk.

Voor Parijs-Nice werd gerept over een duel tussen Pogacar en Vingegaard, maar die eerste bleek qua niveau een stuk boven zijn concurrent uit te steken. Vorig jaar was Pogacar ook een stuk beter dan zijn concurrent in Tirreno-Adriatico, maar Jumbo-Visma had ongetwijfeld verwacht dat de Deen iets dichter bij de beste renners ter wereld was gekomen.

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023