UCI verdient fortuin aan boetes tijdens Tirreno-Adriatico, enkel Jumbo-Visma casht nog meer aan prijzengeld

Tijdens Tirreno-Adriatico regende het boetes van de Internationale Wielerunie UCI, in die mate dat ze er een flink bedrag aan verdienden.

Tirreno - Adriatico 2023 Stage 7

De UCI is de overkoepelende organisatie voor de wielersport, maar we kennen ze vooral als het wielerorgaan, met hoofdvestiging in Zwitserland, dat maar al te graag zoveel mogelijk irritante regeltjes uitvaardigt. Renners die deze regels niet naleven, worden onverbiddelijk bestraft met boetes, puntenaftrek, een tijdstraf of zelfs uitsluiting. Patrick Lefevere kaartte de veelheid aan boetes onlangs nog aan. "De boetes van de UCI vallen dit jaar met hele bakken tegelijk uit de lucht", vertelde hij in Het Nieuwsblad.

Ook tijdens Tirreno-Adriatico waren de heren bij de UCI weer in vorm. Zo kregen onder meer Wout van Aert, Mikel Lana en Hugh Carthy een boete, puntenaftrek in het punten- en bergklassement, puntenaftrek in de UCI-ranking én een tijdstraf (later terug ingetrokken) opgelegd, omdat ze op de kasseienklim in de voorlaatste rit even op het voetpad reden. Julian Alaphilippe werd dan weer beboet omdat hij de even de helm afzette tijdens de koers.

10.200 Zwitserse frank

Die regen aan boetes leverde de UCI dan ook een flinke soms geld op. Volgens De gespecialiseerde wielerdatabank Procyclingstats had de UCI na zes ritten maar liefst 10.200 Zwitserse frank (zelfde bedrag in euro) verdiend! Daarmee doet ze beter dan wat alle wielerteams individueel aan prijzengeld binnenhaalden, met uitzondering van Jumbo-Visma. Enkel zij doen nog beter met 12.600 euro. Na de slotetappe strandde de Nederlandse formatie uiteindelijk op 13.300 euro (waarvan 1000 euro aan boetes moet afgetrokken worden).

In onderstaande tweet leest u wat de andere teams aan prijzengeld op hun rekening mogen bijschrijven.

Jumbo-Visma mag zich dus grootverdiener van de 'Koers van de twee zeeën' noemen en dat hebben ze uiteraard te danken aan een fenomenale Roglic, die helemaal terug is na zijn schouderblessure. De Sloveen pakte de eindzege (en de daarbijhorende gouden drietand!) én pikte ook nog eens drie ritzeges mee. Remco Evenepoel is gewaarschuwd!

Achtergrond
  • Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2023