Dit zijn onze favorieten Milaan-Sanremo 2023: allrounders vs. sprinters

Het eerste monument is slechts een paar dagen van ons verwijderd. Wieler Revue presenteert: de favorieten voor Milaan - San Remo 2023!

Milano-Sanremo 2022

Onder de prille Italiaanse voorjaarszon wordt zaterdag het eerste monument verreden: Milaan-Sanremo. De verwachtingen voorafgaand aan deze belangrijke afspraak zijn hooggespannen, nagenoeg alle wereldtoppers zijn aanwezig in een sterk uiteenlopend deelnemersveld. Het belooft een open koers te worden zonder uitgesproken topfavoriet, toch hebben we bij Wieler Revue ons best gedaan om zoveel mogelijk kanshebbers op een rijtje te zetten.

Slovenië boven

Milaan-Sanremo is traditioneel één van de meest onvoorspelbare wedstrijden van het jaar. Desalniettemin kunnen we er niet omheen dat Tadej Pogacar altijd tot de kanshebbers behoort wanneer hij meedoet aan een wielerwedstrijd.

De Sloveense kannibaal toont keer op keer dat hij op nagenoeg ieder terrein met de besten mee kan. Milaan - San Remo is wat dat betreft geen uitzondering, getuige zijn vijfde plek in de uitgave van vorig jaar. Ook in 2023 verwachten wij dat de tweevoudig Tourwinnaar hoge ogen gooit in 'La Primavera'.

Mocht Pogacar winnen, dan treedt hij in de voetsporen van een landgenoot: Matej Mohoric. De renner van Bahrein Victorious was de voorbije keer zijn concurrenten te slim af dankzij een verbluffende afdaling van de Poggio. Dit jaar wil de durfal dat kunstje ongetwijfeld herhalen.

De lage landen

We moeten het natuurlijk ook hebben over Wout van Aert en Mathieu van der Poel. De twee eeuwige rivalen zullen elkaar weer treffen bij deze monumentale ontmoeting. Van Van Aert mogen we verwachten dat hij in goede doen aan de start verschijnt, de Belg liet Strade Bianche weliswaar schieten, maar toonde zich geregeld van voren in de Tirreno-Adriatico.

Van der Poel kent echter nog wat opstartproblemen en was slechts een schim van zichzelf in aanloop naar deze wedstrijd. Maar afschrijven kun je hem nooit, hij kan zomaar meedoen om de knikkers aanstaande zaterdag.

Naast Van Aert doen er legio toppers uit België mee die voornamelijk kans maken als het peloton zich koest houdt. Jasper Philipsen en Arnaud De Lie beschikken over supersonische benen en zijn kanshebbers in een eventuele sprint. Voormalig winnaar Jasper Stuyven moet het, net als in 2021, van een verrassingsaanval hebben.

Overige klasbakken

Tom Pidcock kent een geweldige seizoensstart en schittert in bijna iedere koers van voren. Twee weken geleden won hij Strade Bianche, de Brit is vastberaden om die goede lijn door te trekken. Als de 23-jarige coureur het op z'n heupen krijgt in de afdaling van de Poggio, is het zeer de vraag of zijn tegenstrevers in staat zijn om bij te blijven.

Vlak ook Julian Alaphilippe niet uit. De Fransman maakt dit seizoen  een ietwat grillige indruk, maar kan op een goede dag iedereen het nakijken geven. Mocht het uitmonden in een heuse wielerejaculatie, oftewel een sprint met een grote groep, dan zijn Biniam Girmay, Mads Pedersen, Caleb Ewan en Michael Matthews ook tot grootse dingen in staat.

Eervolle vermeldingen

Hierbij nog een flinke rits aan outsiders: Mark Cavendish, Sam Benett, Pello Bilbao, Magnus Cort Nielsen, Neilson Powless, Arnaud Démare, Michel Kwiatkowski en Christophe Laporte. De wedstrijd is zaterdag van start tot finish te volgen via Eurosport.

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022