Lefevere deelt familiedrama dat van hem 'geldwolf' maakte: 'Alles werd in beslag genomen'

Een pijnlijk familiedrama uit zijn jeugd, heeft ervoor gezorgd dat Patrick Lefevere zijn zaakjes financieel op orde heeft.

Tour de France 2017 - stage 11

In de tweede aflevering van 'Patrick Lefevere. Godfather van de koers' ging het over de 'geldwolf' die in Lefevere schuilt. Die zucht naar geld vindt zijn oorsprong in een pijnlijke gebeurtenis uit het verleden. De vader van Lefevere zag namelijk zijn autokerkhof failliet gaan en belandde nadien ook even in de gevangenis.

"Op een bepaald moment werkten er 80 mensen bij mijn vader", vertelt Lefevere. "Mijn oom verwittigde hem dat zijn werknemers van hem steelden, maar hij wilde dat niet geloven. Hij durfde nooit iemand ontslaan."

Het familiebedrijf ging ten onder en deurwaarders kwamen aanbellen. "Ik voelde het wel aankomen. De spanningen begon op te lopen en plots stond de curator voor de deur. Dat was precies een Gestapo-agent zoals in de films. Alles werd in beslag genomen. Ook de 30.000 frank op mijn spaarboek. Ik had zelfs geen bed meer. Mijn schoonbroer heeft dat bed teruggekocht."

Gevangenis

De vader van Lefevere werd ook nog eens gearresteerd. "Om toch nog iets te hebben hield hij wat materiaal van het bedrijf achter", vertelt de broer van Patrick Lefevere. "Dat was misschien 15.000 of 20.000 euro. Iemand had hem toen verklikt en dan hebben ze hem opgesloten in de gevangenis van Ieper. Hij heeft meer dan een jaar vastgezeten. Die mens was volledig gebroken."

"Ik reed op woensdagmiddag met mijn fietsje naar de gevangenis in Ieper om hem te bezoeken. Ik zat daar achter glas te praten met mijn vader. De impact daarvan was immens. Daarom probeer ik zakelijk wel alles op een rijtje te houden", aldus Patrick Lefevere.

Achtergrond
  • Foto Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2017