Molano wint chaotische GP Denain, Tim van Dijke wordt tweede terwijl hij uit zijn pedaal schoot in slotkilometer

Juan Sebastián Molano heeft de GP Denain bijgeschreven op zijn erelijst. Hij bleef de onfortuinlijke Tim van Dijke voor.

Grand Prix de Denain  2023

In de mini-variant van Parijs-Roubaix kregen veel van de normaalgesproken knechten de kans om zich te laten zien. De belangrijkste kanshebber - weliswaar wel altijd kopman - was Olav Kooij. De sprinter van Jumbo-Visma zat lange tijd echter niet heel lekker in de koers, want hij kreeg op de schots en scheve kasseien meermaals met pech te maken.

Toch bleef Jumbo-Visma in de Zuid-Hollander geloven, waardoor zijn teamgenoten geen moment meereden met aanvallers. Op ruim twintig kilometer van de meet zette Jumbo-Visma zich vervolgens op kop van het peloton om de vlucht van de dag en een even eerder ontstane groep met favorieten een halt toe te roepen. Die tweede groep was ontstaan op een van de zwaardere kasseienstroken van de dag.

In die kopgroep fungeerde Tim van Dijke van Jumbo-Visma als stoorzender, terwijl verder onder anderen Taco van der Hoorn, Edvald Boasson Hagen, Mikkel Bjerg en Juan Sébastian Molano in die achtervolgende groep zaten. In de laatste twintig kilometer wachtten nog twee kasseienstroken waarop een verschil gemaakt kon worden. Ondertussen moesten zes van de acht vroege vluchters nog worden ingerekend.

Dat gebeurde uiteindelijk op 14 kilometer van de meet, maar het peloton zat mede door het berewerk van Timo Roosen ook niet ver achter de koplopers. Op de laatste kasseienstrook was het in het peloton door de gladheid echter chaos troef met een gevallen motor en enkele gevallen renners. Daardoor was de controle weer volledig weg, wat in het voordeel was van de aanvallers.

Van Dijke rijdt niet mee

Kooij werd opgehouden en maakte geen kans meer op de zege, maar Van Dijke - die nog steeds niet meereed - raakte wél op kop. Samen met Molano, Bjerg, Timo Kielich en Boasson Hagen. De achtervolgende groep deed nog alles eraan om terug te keren, maar het was Bjerg die zich in de laatste kilometer volledig opofferde voor ploegmaat Molano.

Net toen de Deen een beetje stilviel, wilde Van Dijke van heel ver aangaan. De Nederlander schoot echter uit zijn pedaal, waardoor hij zijn tactiek niet kon uitvoeren en hij moest overschakelen naar de kortere sprint. Dat deed de Zeeuw nog naar behoren met een tweede plaats, maar hij moest zijn meerdere erkennen in Molano.

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023