Ciccone klopt Roglic en Evenepoel op monsterlijke slotklim in tweede rit Ronde van Catalonië

Giulio Ciccone klom op de loodzware Vallter naar de zege in de tweede etappe van de Ronde van Catalonië.

Settimana Internazionale Coppi e Bartali 2023

In de tweede etappe van de Ronde van Catalonië stond een flinke bergrit op het menu. Na een vlakke aanloop moest de Coll De Coubet (10.3 kilometer, 5.4%) het peloton opwarmen voor een finish bovenop de loodzware Vallter. Het 15 kilometer lange monster stijgt aan een gemiddeld percentage van 6.7% en eindigt op maar liefst 2147 meter boven de zeespiegel. Spektakel verzekerd!

Een groepje met acht vroege vluchters (zonder grote namen) begon aan de slotklim met een voorsprong van één minuut op het peloton met de favorieten. De kloof werd al snel kleiner toen Mikel Landa zijn ploegmakkers bij Bahrain-Victorious aan het werk zetten. De deur achteraan het uitgedunde peloton stond open. Ook voor Richard Carapaz ging het te snel. De Ecuadoraanse kampioen loste op acht kilometer van de top. Op het zelfde moment werd de laatste vroege vluchter gegrepen.

Aanval Chaves

De Colombiaanse kampioen Esteban Chaves trok als eerste ten aanval, op 6 kilometer van de finish. Enkel Sepp Kuss (Jumbo-Visma) ging erachter aan, maar geraakte niet tot bij de Colombiaan.

Een verrassend sterke Chaves leek zijn oude vorm van 2016 helemaal terug gevonden te hebben. Hij bouwde al snel een kloof van 35 seconden uit. Op 2 kilometer van de top demarreerde Landa, maar Evenepoel riep de Spanjaard al snel weer tot de orde. Even later ging de wereldkampioen zelf aanvallen. Giulio Ciccone en Primoz Roglic volgden zijn wiel. De drie grepen de ongelukkige Chaves op 500 van de finish waarna ze gingen sprinten om de zege. Ciccone haalde het uiteindelijk nipt voor Roglic en Evenepoel.

In het algemene klassement behoudt Roglic zijn leiderspositie, met zes seconden voorsprong op Evenepoel en Ciccone. In de etappe van morgen wordt er opnieuw stevig geklommen, met aankomst op La Molina (12.2 kilometer, 4.4%).

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023