Parkoers Luik-Bastenaken-Luik: organisatie schrapt strook waar Evenepoel vorig jaar verschil maakte

De ASO heeft een opzienbarende wijziging doorgevoerd in het parkoers van Luik-Bastenaken-Luik: één van de belangrijkste beklimmingen wordt ingekort.

Luik-Bastenaken-Luik 2022

Wedstrijdorganisator ASO heeft een opvallende wijziging doorgevoerd in het parkoers van Luik-Bastenaken-Luik. De beklimming van La Redoute wordt met 300 meter ingekort. Vorig jaar sloeg winnaar Remco Evenepoel zijn slag op de geschrapte strook. Bovenop het steile stuk slaat het peloton af naar rechts in plaats van linksaf zoals gebruikelijk.

Luik-Bastenaken-Luik is van oudsher een koers die bol staat van de tradities, er wordt daarom ook weinig gesleuteld aan het parkoers. Dat maakt deze aanpassing extra opvallend. Maar Evenepoel is zelf allerminst van de leg. "Deze wijziging nodigt uit om al aan te vallen aan de voet van de Redoute. Het verandert de dynamiek van de koers enigszins, maar uiteindelijk zal alles afhangen van de renners", zei de Belg in gesprek met Het Nieuwsblad.

Hoewel de befaamde scherprechter vanaf dit jaar dus 300 meter korter wordt, blijft de omloop van dit Waalse monument onverminderd zwaar. Naast de Redoute wordt het peloton ook over andere bekende hellingen gevoerd zoals de Col du Rosier en de Roche-au-Faucons.

De laatstgenoemde helling wordt betwist op zestien kilometer van het einde. In totaal telt het parkoers tien hellingen. Na 258,2 kilometer en ruim vierduizend hoogtemeters wordt de finish in Luik bereikt. De vrouweneditie is 140 kilometer lang en bestaat uit acht hellingen. De finale is vergelijkbaar aan die van de heren. Beide wedstrijden worden verreden op 23 april.

Nieuws
  • Photo: Peter De Voecht /PN/Cor Vos © 2022