Fabio Jakobsen over 'strijd' met Merlier: 'Als hij ook Gent-Wevelgem wint, zet hij echt een stap'

Fabio Jakobsen heeft tot nog toe twee zeges achter zijn naam staan dit jaar. En dat is niet helemaal naar zijn eigen tevredenheid.

Classic Brugge / De Panne 2023

In Classic Brugge-De Panne had Jakobsen een flinke kans op de zege, maar door tactisch gestuntel en miscommunicatie bij zijn ploeg Soudal Quick-Step sprintte hij voor plek vijf. Het spurtje om de vijfde plaats won hij overigens met overmacht. In gesprek met Live Slow, Ride Fast vertelt hij dat hij zeer gefrustreerd was na afloop. "Ik zit niet meer in de periode dat ik nog kan groeien en dat dit goed is voor de toekomst. Het binnenhalen van zeges moet nu gebeuren."

De conditie is in ieder geval in orde bij de Nederlander, vertelt hij. "Alleen kun je weken roepen dat je goede benen hebt, maar we zitten in april en ik sta pas op twee. Dat is niet wat je wilt als sprinter. Al is het uiteraard beter dat je de conditie wél hebt dan niet, maar wat ik zei: het moet nu wel gebeuren."

Tim Merlier

Ondertussen heeft die andere sprinter van Soudal Quick-Step, Tim Merlier, vijf zeges achter zijn naam staan. "Nee, ik heb weinig contact met Merlier. Als sprinter ben je altijd concurrent van elkaar in de ploeg. Als je onze kwaliteit van de overwinningen vergelijkt: ik win in de Tirreno-Adriatico, hij in Parijs-Nice. Oké, Merlier heeft Nokere Koerse gewonnen. Maar ja, hij zou echt een stap zetten als hij ook Gent-Wevelgem wint."

Zorgen maakt Jakobsen zich echter niet. "Als je streepjes telt staat hij voor, maar vorig jaar was dat andersom. Qua kwaliteit staan we op gelijke hoogte. Misschien dat de één net voor staat op de ander, maar het is niet dat ik heel veel slechter ben dan hij. Het zit erin bij me, het is niet dat ik het ben verleerd. Ik word nog meer gefocust en een beetje feller voor mijn naaste omgeving. Die kalmeren me wel en zeggen: doe even normaal. Dan besef ik ook wel dat sport de belangrijkste bijzaak is van het leven."

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023