Cancellara ziet voordeel voor Van Aert: 'Mathieu is al top, Wout kan alleen maar beter worden'

Fabian Cancellara genoot van de titanenstrijd in de E3 Saxo Classic en denkt dat Wout van Aert nog beter kan doen in de Ronde van Vlaanderen.

Ciao Fabian

De organisatie van de E3 Saxo Classic kreeg niet alleen een startlijst om van te dromen, maar ook een droomfinale. De 'grote drie', maakten er een keiharde koers van en vochten de zege uiteindelijk uit in een titanensprint, waarbij Wout van Aert aan het langste eind trok. Fabian Cancellara, zelf drie keer winnaar van de 'mini Ronde van Vlaanderen', blikt terug in zijn column op CyclingNews.

De Zwitserse wielerlegende zag dat Van Aert in het voordeel was in de sprint. "Voor de sprint zakte het tempo niet naar beneden. Ze vertrokken al op 200 meter van de eindmeet en er was rugwind. Dat soort sprinten liggen Van Aert altijd het best. Mathieu is beter als er bijna uit stilstand vertrokken wordt. Dan versnelt hij razendsnel. Geen enkele renner is in staat om hem te volgen wanneer hij versnelt vanuit een laag tempo. We zagen dat recent op het WK veldrijden en we zagen dat in de Ronde van Vlaanderen enkele jaren geleden. Wout is meer een pure sprinter, hij kan een hoge snelheid langer aanhouden."

In de sprint viel 'Spartacus' nog iets interessant op. "Van der Poel gaf al vroeg op. Hij ging gaan zitten, schudde het hoofd en zag hoe Van Aert zegevierde. Het is een klein detail, maar het kan een mentale tik zijn."

Te zelfzeker

Verder zag Cancellara een heel gretige Van der Poel, die het uiteindelijk niet kon afmaken in de sprint. "Misschien had hij een beetje te veel vertrouwen. Hij brak de koers al vroeg open en demarreerde op de Stationsberg, waar normaal niemand aanvalt. Hij toonde opnieuw dat hij ballen aan zijn lijf had. Maar daarna viel hij niet meer aan. Hij was misschien iets te zelfzeker dat hij die sprint zou winnen."

Mentaal is die zege alvast een grote opsteker voor Van Aert. "Ik denk hij hier veel vertrouwen zal uithalen. Hij verloor de voorbije jaren heel vaak rechtstreekse duels met Van der Poel. Ook in Milaan-San Remo zag hij zijn grote rivaal opnieuw winnen."

Topvorm

Van Aert won dan wel voor de tweede keer de E3, in koers was hij duidelijk niet de sterkste. "Hij moest een gaatje laten op de Oude Kwaremont, maar ik zou me niet al te veel zorgen maken over zijn vorm. Van Aert is nog steeds aan het groeien naar zijn topvorm, terwijl Mathieu die al te pakken heeft en Tadej al lang in topvorm is. Van Aert kan nu alleen maar beter worden en dat kan een voordeel zijn in de Ronde van Vlaanderen. Veel progressie kan je niet meer boeken tussen de E3 en de Ronde, maar met een goede week training of nog een koers kan hij nog net wat aan zijn conditie toevoegen om helemaal top te zijn. Ik denk dat hij dat laatste nog wat mist", aldus Fabian Cancellara.

Achtergrond
  • Photo PN/Cor Vos © 2016