Tumultueuze rit in Catalonië: Evenepoel niet te spreken over Roglic, Bernal geeft op en Groves wint op fiets van Meurisse

Kaden Groves heeft een tweede ritzege geboekt in de Ronde van Catalonië. En dat deed hij op de fiets van ploegmaat Xandro Meurisse.

Volta Ciclista a Catalunya - stage 4

De voorlaatste etappe van de Ronde van Catalonië beloofde er eentje voor de sprinters te worden, maar op zo'n 25 kilometer van de meet lag nog wel een klimmetje waarop het verschil gemaakt kon worden. Het duurde even voordat er een kopgroep ontstond in de zesde rit, want Evenepoel wilde voor de bonificatieseconden gaan. Die moest de wereldkampioen echter laten aan zijn concurrent Roglic.

Vervolgens ontstond er wel een kopgroep, maar die kreeg nooit veel ruimte. Het peloton werd vervolgens opgeschrikt door een val waar Egan Bernal bijlag. De Colombiaan moest opgeven na zijn val en kent zodoende nog geen al te gelukkig seizoen. Op het laatste klimmetje van de dag viel Marc Soler aan, maar de Spanjaard werd bijgehaald door de twee beste renners in koers: Evenepoel en Roglic.

Roglic werkt niet mee

Die eerste viel net onder de top van het laatste klimmetje vol aan, maar Roglic wist redelijk eenvoudig het gat te dichten. Evenepoel nam ook de afdaling voor zijn rekening, bleef maar doorrijden en liet Soler achter. Alleen was er één probleem: tot zijn grote frustratie wilde de Sloveen niet meerijden met Evenepoel. Zijn frustraties liet de renner van Soudal Quick-Step ook zeer duidelijk merken.

Op negen kilometer van de meet hield Evenepoel daarom de benen stil, maar dat weerhield hem er niet van een kilometer later weer mee te spurten voor de boni's. Dit keer pakte hij een seconde terug op Roglic. Toch kwam alles bij elkaar en ging het eindigen in een sprint met een gedecimeerde groep. Een van de grote favorieten reed op drie kilometer van de meet lek.

Kaden Groves wisselde razendsnel van fiets met Xandro Meurisse. De Australiër kwam terug in het peloton, maar zat wel op een fiets die een maatje te groot voor 'm was. Het was duidelijk dat ook Evenepoel wilde gaan meesprinten. Het werd al met al een beetje een gekke spurt, waarin Groves toch de snelste was. En dat op de fiets van Meurisse. Ide Schelling werd derde.

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023