Twintigjarige Tijmen Graat maakt indruk in Coppi e Bartali: 'Ik ben pas in 2019 begonnen met wielrennen'

Tijmen Graat is twintig jaar oud en reed afgelopen week namens de profploeg van Jumbo-Visma in de Settimana Coppi e Bartali.

Settimana Internazionale Coppi e Bartali 2023 stage-3

Wellicht een beetje onder de radar, maar in de Settimana Coppi e Bartali reed het Nederlandse talent tussen jongens als Mauro Schmid, Mark Padun en Gianluca Brambilla naar een elfde plaats in het eindklassement. Hij was de beste renner van Jumbo-Visma, en dat in zijn eerste wedstrijd tussen de profs.

Tegen De Gelderlander vertelde Graat dat hij nog niet hoefde denken aan zelf demarreren, maar dat hij goed kon volgen. Wat voor renner is Graat? Robbert de Groot, head of development van Jumbo-Visma, vertelde vorig jaar over het talent tegen Wieler Revue. "Tijmen Graat van 57 kilogram wordt geen renner voor de noordelijke klassiekers, maar of hij klassementsrenner kan worden, is nog niet te zeggen."

In de Settimana Coppi e Bartali was hij in ieder geval zeer constant. Hij eindigde achtereenvolgens dertiende, twintigste, vijftiende, twaalfde en 25ste. De laatste etappe was een tijdrit. "Tijmen heeft veel op zijn tijdrit getraind", vertelde ploegleider Robert Wagner na afloop. De goede prestatie in de race tegen de klok zorgde voor een elfde plaats in het eindklassement. Nadat hij eerder dit jaar al een meerdaagse wist te winnen in Kroatië.

Voetbal

Graat rijdt sinds vorig jaar voor de opleidingsploeg van Jumbo-Visma, en afgelopen winter verlengde hij zijn contract met een jaar bij de opleidingsploeg. De kans dat Graat volgend jaar prof wordt, is dan ook niet groot. Temeer ook omdat Graat pas sinds 2019 aan wielrennen doet. "Ik keek de Tour als kind en mijn vader deed aan wielrennen. Ik keek de sport, maar ik voetbalde totdat ik geblesseerd raakte en een jaar lang geen wedstrijd kon spelen", vertelde hij U23 Cycling Zone.

Om fit te blijven begon hij met wielrennen. "Ik ben enorm verbeterd in 2022 en nu heb ik meer ervaring met het zetten van doelen, maar er zijn nog andere gebieden waarop ik flink moet verbeteren. Ik ben geen geweldige afdaler door mijn gebrek aan ervaring. Ik zal daar echt in moeten verbeteren."

Wat voor renner Graat is, vindt ook hijzelf lastig te zeggen. "Voor het klassement moet mijn tijdrit beter, denk ik. Ik zou zeggen dat mijn zwakte is dat ik niet explosief ben, maar ook daar werk ik hard aan." De droom van Graat? "Ik hou van de Tour. Mijn droom is om een bergetappe te winnen in de Tour. Ik hou ervan om die etappes te kijken, al moet ik zeggen dat ik ook de klassiekers mooi vind."

Nieuws
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2023