Roglic pakt eindzege Ronde van Catalonië, Sloveen gunt actieve Evenepoel de etappe

Primoz Roglic heeft de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De rit gunde hij aan een bedrijvige Remco Evenepoel.

Volta Ciclista a Catalunya - stage 6

De laatste etappe in de Ronde van Catalonië was de klassieke rit in en rondom Barcelona. Met een loodzwaar lokaal rondje in de stad. Voor een aantal grote namen het sein om vroeg koers te maken. Onder anderen Richard Carapaz, David de la Cruz, Ethan Hayter, Guillaume Martin en Geoffrey Bouchard vormden de vlucht van de dag.

Veel ruimte kregen ze niet, want het was Soudal Quick-Step dat zijn zinnen had gezet op de ritzege en ook nog op de eindzege. Op een kleine dertig kilometer van de meet werd De la Cruz als laatste vluchter ingerekend. Op dat moment had Evenepoel nog één knecht. Van Wilder gaf al snel af, waarna Evenepoel op 28 kilometer van de meet besloot aan te vallen.

Soler lost

Roglic zat meteen in het wiel en ook de sterke Marc Soler wist zijn wagonnetje aan te haken, maar zij waren niet echt happig op een samenwerking met de wereldkampioen. Roglic nam soms aarzelend over, maar echt meewerken deed hij in eerste instantie niet. Achter het drietal vooraan vormde zich een grote groep, waarin BORA-hansgrohe veel van het werk deed. Alleen was duidelijk dat de drie besten vooraan zaten.

Evenepoel schudde in de voorlaatste ronde nog eens stevig aan de boom op het steile stuk van de klim en die aanval was er te veel aan voor Soler, die meteen een groot gat moest laten met de twee wereldtoppers. Evenepoel en Roglic gaven andermaal geen duimbreedte op elkaar toe en reden met z'n tweeën naar de streep toe.

Zodoende werd duidelijk dat Roglic het algemeen klassement zou pakken, maar dan lag er nog een rit te wachten. De Sloveen sprintte echter niet mee en gunde Evenepoel, die zoveel werk had verricht, de etappe.

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023