Jumbo-Visma deelt de lakens uit in Gent-Wevelgem: Van Aert laat overwinning aan Laporte

Christophe Laporte wint Gent-Wevelgem na een knap staaltje machtsvertoon van Jumbo-Visma. Van Aert wordt tweede, de laatste podiumplek valt ten prooi aan Sep Vanmarcke.

Gent-Wevelgem in Flanders Fields 2023

Gent-Wevelgem is normaliter een klassieker voor de sprinters, maar vandaag was het afzien geblazen. De weergoden waren het peloton niet goed gezind: grote hoeveelheden regen en wind zorgde voor de nodige oproer in het peloton.

Vanwege de erbarmelijke omstandigheden werd er al in een vroeg stadium koers gemaakt. Op de eerste beklimming van de Kemmelberg, op zo'n negentig kilometer van het einde, ontsnapte een elitegroep. Onder meer Nathan Van Hooydonck, Christophe Laporte, Matej Mohoric en Mads Pedersen baanden zich een weg richting de omvangrijke kopgroep.

Met nog zestig kilometer te gaan voegde het bovengenoemde gezelschap zich bij de voorwacht in de wedstrijd. Het peloton hield zich al die tijd rustig, maar de koplopers kregen bijzonder weinig ruimte: het gat kwam zelden boven de anderhalve minuut. Opvallend: QuickStep was niet vertegenwoordigd in de voorhoede. Fabio Jakobsen probeerde wel de oversteek te maken, maar dit resulteerde in een onvervalste chasse patate.

Finale

In de laatste 55 kilometer betwistte het peloton nog een aantal lastige hindernissen. Achtereenvolgend werden de Monterberg, Kemmelberg, Scherpenberg, Banenberg en nogmaals de Kemmelberg beklommen Vlak voor aanvang van deze heuvelzone smolt alles weer samen in de wedstrijd.

Op de één na laatste passage van de Kemmelberg trokken de mannen van Jumbo-Visma ten aanval. Laporte en Van Aert reden samen weg. Zij bleken veel te sterk en de samenwerking in de achtervolgende groep liet sterk te wensen over. Het duo van de Nederlandse WorldTour-formatie was gevlogen.

De twee ploegmaten marcheerden gemoedelijk richting de finish. Na lang beraad schonk Van Aert de overwinning aan de Fransman. Ruim twee minuten daarachter beslechtte Sep Vanmarcke het chaotische duel om de derde plaats in zijn voordeel.

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023