Luke Rowe heeft medelijden, volgens Geraint Thomas is Filip Maciejuk veelpleger: 'Pavel Sivakov zei me dat hij dit al vaker deed'

Luke Rowe en Geraint Thomas bespraken in hun podcast het gedrag van de Pool Filip Maciejuk. Ze komen met inside information uit het peloton.

De Ronde van Vlaanderen kende twee belangrijke incidenten waar het na afloop nog veel over ging - buiten het fantastische rijden van Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel: de door Filip Maciejuk veroorzaakte massale val en de langzaamaanactie van Team DSM op de Kortekeer. Luke Rowe en Geraint Thomas bespraken het in hun podcast.

Medelijden met Maciejuk

In Watts Occuring, zoals de podcast heet, vertelt Luke Rowe het uit eerste hand, want hij was in koers. Zijn ploegmaat Geraint Thomas bij INEOS is op hoogtestage op de Sierra Nevada, maar komt wel met inside information.

"We hadden net koffiepauze toen de crash gebeurde. Ben Swift liet het zien op z'n telefoon en iedereen reageerde van 'Oh my God, dit is gestoord!' Ik denk dat het Pavel Sivakov was die zei dat deze jongen in Parijs-Nice ook al een paar keer door de graskant naar voren reed."

Luke Rowe voelde toch ook een beetje medelijden met Maciejuk. "Hij heeft een enorme fout gemaakt, maar toch voel ik wat medelijden. Onze trainer Kurt Bogaert las ons een kop van een Vlaamse site voor: Dit is Filip Maciejuk, de man die de Ronde van Vlaanderen verpestte. Hij is plots staatsvijand nummer één."

"Ik ken die jongen niet, maar stel je voor dat jij in zijn schoenen staat.. Ik weet dat ik het misschien niet zou moeten voelen omdat een hoop jongens hun botten braken door hem, maar ik voel het toch. Hij deed het niet expres en ik heb zelf ook fouten gemaakt in m'n carrière, niet zo groot als deze, maar toch", is Rowe empathisch.

Geraint Thomas voegt nog iets belangrijks toe. "Hij wordt echt als zondebok gebruikt. Veel jongens maken fouten en blijven dat doen omdat de camera er niet bij is. Daarom voelt het wat heftig als alleen deze jongen wordt aangepakt, terwijl ander gedrag dat niet in beeld is niet wordt aangepakt. Het zal hem een lesje leren, maar er zijn nog steeds heel veel idioten die van alles doen."

DSM

In de kwestie DSM zat Luke Rowe bijna op de eerste rij. Hij reed namelijk op de derde rij vlak achter de langzaamaanactie op de Kortekeer. Vlak Daarvoor praatte hij helemaal vooraan al even met John Degenkolb van de Nederlandse ploeg.

"Die vroeg of me of we het rustig aan zouden gaan doen op deze klim. ik zei, tuurlijk, rustig aan doen is altijd goed. Meer tijd om wat te herstellen, haha. Ik zakte terug naar de derde rij, maar had echt moeite om te blijven fietsen, zo traag ging het. Een beetje rustig aan doen is oké, maar dit ging te ver."

Rowe sprak nog tegen een ploegmaat die nog wel op de eerste rij zat. "Connor Swift reed naast de jongens van DSM en ik zei door de communicatie tegen hem; 'Connor, dit slaat nergens op, ga maar'. Maar hij zei achteraf dat hij me niet gehoord had in de radio."

Geraint Thomas is minder mild in z'n oordeel. "Ik vond het een vuil spelletje. Anderen dwingen om uit te klikken en er dan boven met 50 per uur vandoor gaan om jongens die nog stilstaan 20 seconden aan de broek te geven? Dat vind ik smerige tactieken. Daar zou geen plaats voor moeten zijn.'

Achtergrond
  • Beeld: screenshot Eurosport / Road.cc