Voor op de bucketlist: 11 uitdagende wielerevenementen waar je deze zomer kan aan deelnemen

Voor de fietsavonturiers onder ons hebben we een lijstje samengesteld met 11 wielerevenementen die een plek verdienen op je verlanglijstje!

Op zoek naar een fietsavontuur voor deze zomer? Of ben je het beu om telkens hetzelfde rondje bij je thuis te rijden? Laat je dan inspireren door dit lijstje met uitdagingen, zowel voor wielrenners als voor mountainbikers!

Bij de meeste evenementen is inschrijving nog mogelijk, voor de andere zal je een jaartje geduld moeten uitoefenen.

1) Liège-Bastogne-Liège Challenge

Datum: 22 april

Daags voor de profs La Doyenne betwisten, krijgen wielertoeristen de kans om zich uit te leven op de meest iconische Ardennencols. Je kan kiezen tussen drie afstanden: 81 kilometer, 155 kilometer of de volledige afstand van 251 kilometer.

Côte de la Redoute en de Côte de la Roche-aux-Faucons zitten in alle afstanden inbegrepen. Wie Côte de Stockeu en Col du Rosier wil beklimmen, moet minstens voor 155 kilometer gaan. Inschrijven kan tot 21 april en doe je hier.

2) Marmotte

Datum: 25 juni

De epische en loodzware Marmotte is de moeder der Gran Fando's en wordt verreden in de Franse Alpen. Het parkoers is vergelijkbaar met dat van een Koninginnenrit uit de Tour. De editie van 2023 is 177 kilometer lang, telt 5000 hoogtemeters en trekt langs vier monsterlijke Alpencols: Col de Glandon, Col de Télégraphe, Col du Galibier en Alpe D'Huez.

Niet zwaar genoeg voor jou? Dan is er nog de Ultrafondo, goed voor 226 kilometer en 6300 hoogtemeters! (of de Ötztaler Radmarathon, zie puntje 9).

Toch net iets te hoog gegrepen? La Rando des Marmotte splitst het parcours in twee. Op dag één beklim je Col de Glandon en Col de Télégraphe. Op dag twee ga je over Col du Galibier en Alpe d'Huez.

Inschrijven voor één van de Marmotte-evenementen doe je hier.

3) Les 3 Ballons

Datum: 3 juni

Les 3 Ballons is de Vogezenversie van de Marmotte. Het parkoers is 178 kilometer lang, telt 4020 hoogtemeters en eindigt op de top van de mythische Planche des Belles Filles. De andere beklimmingen zijn: le Ballon de Servance, le col d'Oderen, Le Markstein, le Grand Ballon en le Ballon d'Alsace.

Net als bij de Marmotte is er ook een korter alternatief. De mediofondo is slechts 93 kilometer lang, telt 2200 hoogtemeters en trekt langs le Ballon de Servance, le Ballon d'Alsace en La Planche des Belles Filles.

Inschrijven voor beide evenementen kan hier.

4) Alpentour Trophy (MTB)

Datum: 22 - 25 juni

De Alpentour is een erg populaire meerdaagse mountainbiketocht doorheen het Oostenrijkse skioord Schladming. In totaal zijn er vier ritten met flink wat hoogtemeters langs adembenemende berglandschappen. Inschrijven kan tot 1 juni en doe je hier.

Dag 1: 67km/3100 hoogtemeters

Dag 2: 64km/3200 hoogtemeters

Dag 3: 56km/2500 hoogtemeters

Dag 4: 13km/1250 hoogtemeters (tijdrit)

Benieuwd naar het parkoers? Bekijk dan onderstaande GoPro-beelden van de editie van vorig jaar!

5) Maratona dles Dolomites

Datum: 2 juli

De Maratona dles Dolomieten is de meest prestigieuze cyclo van Italië en moet je als fanatieke wielertoerist zeker eens gereden hebben! Omdat het evenement zo populair is, zijn de startplaatsen beperkt tot 9000 deelnemers en wordt er na voorinschrijving geloot wie mag meedoen.

Met z'n 138 kilometer, is de Maratona dles Dolomieten niet zo lang als z'n twee broertjes in Frankrijk, maar het is wel degelijk een super zware toertocht. In totaal moet je zeven Dolomietencols over, met de Passo Giau als scherpschutter. Die kanjer (die straks ook in de Giro d'Italia beklommen wordt) is 9.9 kilometer lang, stijgt aan een gemiddeld percentage van 9.3% en klimt naar een top op 2236 meter hoogte!

Lijkt jou dat net iets te zwaar, maar wil je toch graag eens in de Dolomieten rijden? Ook hier zijn er twee kortere alternatieven, ééntje van 106 kilometer en ééntje van 55 kilometer.

Wie zich aan de het Dolomietenavontuur wil wagen zal overigens een jaartje geduld moeten uitoefenen, want de inschrijvingen zijn reeds gesloten.

6) Belgian Mountainbike Challenge

Datum: 18 - 21 mei

Nog een mountainbike vierdaagse, maar dan iets dichter in de buurt. De Belgian Mountainbike Challenge is de zwaarste én populairste marathonwedstrijd van de Benelux en wordt jaarlijks verreden in de streek rond La Roche-en-Ardenne. In vier etappes wordt een totaal van 260 kilometer afgelegd, goed voor 8000 hoogtemeters. Mathieu van der Poel wist overigens de editie van 2019 te winnen!

Inschrijven kan je hier doen.

7) Schleck Gran Fondo

Datum: 3 juni

Veel voormalige wielerkampioenen hebben hun eigen Gran Fondo, zo ook de Luxemburgse wielerheld en Tourwinnaar Andy Schleck. De volledige afstand is 155 kilometer, de Medio Fondo telt 86 kilometers. Beide evenementen starten in Mondorf-les-Bains, de thuisbasis van de Schleck-broers.

Deze Gran Fondo is op maat van de minder fanatieke wielrenner, want naast de beperkte afstand, kom je ook geen zware Alpen- of Dolomietencols tegen. Onderweg geniet je van prachtige Luxemburgse landschappen.

Vanwege de immense populariteit zijn de inschrijvingen helaas al gesloten.

8) GranFondo Stelvio Santini

Datum: 4 juni

Of je nu voor 60, 137 of 157 kilometer kiest, finishen doe je hoe dan ook op de mythische Stelvio! Met een top op 2758 (!) meter, een lengte van 26 kilometer (!) en een gemiddeld stijgingspercentage van 7.7% is het één van de allerzwaarste Alpenreuzen. De volledige route is 157 kilometer lang met 4500 hoogtemeters.

Inschrijven kan nog tot 30 april en doe je hier.

9) Ötztaler Radmarathon

Datum: 9 juli

Deze monsterlijke Gran Fondo is de zwaarste in dit lijstje en ook de meest uitdagende in de Alpen: 227 kilometer, 5500 hoogtemeters en vier Alpenreuzen! Wie zich aan dit epische avontuur wil wagen begint dus best goed voorbereid! Start en aankomst liggen in Sölden (Tirol), de op één na grootste toeristische trekpleister van Oostenrijk.

Ondanks zijn loodzware karakter zijn er heel wat wielertoeristen die deze Grand Fondo hoog op hun verlanglijstje hebben staan. Je hebt dan ook een beetje geluk nodig om te kunnen deelnemen. Het aantal startplaatsen is beperkt tot 4000 en aan de hand van loting wordt bepaald wie de 'gelukkigen' zijn die mogen deelnemen. Inschrijven doe je tussen 1 en 30 november.

10) L'étappe du Tour de France

Datum: 9 juli

Deze is misschien wel de leukste van allemaal! Elke jaar krijgen sportievelingen van over de hele wereld de kans om zelf een etappe uit de Ronde van Frankrijk te betwisten, enkele dagen voor de profs het doen. Bovendien kan je hem elk jaar gewoon opnieuw doen aangezien het telkens over een andere etappe gaat, met een totaal andere route en locatie.

Met jaarlijks zo'n 16.000 deelnemers is L'étappe du Tour de France overigens het populairste wielerevenement in Europa. Wie zich nog wil inschrijven is dan ook te laat en zal er volgend jaar vroeg moeten bij zijn!

11) Flanders Gravel

De gravelcultuur is ondertussen overgewaaid van de Verenigde Staten naar Europa en dus zijn er voor gravelers nu ook evenementen dichter bij huis. Zo organiseert Flanders Gravel deze zomer maar liefst vier evenementen op grind (waarvan ééntje in de Ardennen!).

Kemmelberg: 10 juni

Koppenberg: 30 juni - 2 juli

Limburg: 5 augustus

Durbuy: 15 - 17 september

Flanders Gravel is bovendien meer dan enkel grindwegen en gravelbikes. Onderweg kan je genieten van unieke festival vibes met food trucks, bbq en live muziek.

Verder zijn er ook verschillende afstanden voorzien. Inschrijven doe je hier.

Zelf in het zadel
  • Foto: Unsplash/MartinMagnemyr