HomeAchtergrondKijkcijfers voorjaarsklassiekers: meer voor Sporza, minder voor NOS

Kijkcijfers voorjaarsklassiekers: meer voor Sporza, minder voor NOS

Het was een spectaculair wielervoorjaar. Sporza plukte daar de vruchten van, maar van een MVDP-effect was geen sprake bij de NOS.

Het gehele wielervoorjaar was om de vingers bij af te likken en een recordaantal Vlamingen deed dat ook voor de buis bij Sporza. Maar bij de NOS was dat anders. De Nederlandse publieke omroep kende een lichte daling van de kijkcijfers wat betreft de voorjaarskoersen, zo zocht het Belgische magazine Knack uit.

In Nederland stegen de kijkcijfers van Eurosport wel iets, maar nog steeds is er dan een lichte daling en dus geen Mathieu van der Poel-effect, die twee monumenten won (waarbij Milaan-Sanremo exclusief op Eurosport te zien was).

Belangrijk om te vermelden: hoeveel Nederlanders er nu precies naar Sporza kijken, is een van de grootste mysteries in het wielrennen, want hier is al jaren geen duidelijk antwoord op. Gekeken naar de totaal niet representatieve ‘bubble’ van de schrijver van dit artikel zijn het er een hele hoop, maar als gezegd: dat is waarschijnlijk geen representatieve steekproef..

De cijfers in Vlaanderen

Gemiddeld keken er 818.770 Vlamingen naar de voorjaarskoersen, ruim 5000 meer dan het vorige recordjaar 2016 en bijna 50.000 meer dan vorig jaar. Dat verschil zou goed door het verschil in weer kunnen komen. 2022 was een lente meer fraai weer, terwijl nu.. nou ja, iedereen was erbij!

De best bekeken voorjaarskoers in Vlaanderen was uiteraard De Ronde van Vlaanderen. 1,6 miljoen mensen zagen de finale, terwijl het gemiddelde over de hele dag 1,3 miljoen kijkers was. Naar de vrouwenkoers keken een miljoen mensen, ook een record.

Daling Nederland

In Nederland was het gemiddelde voor alle voorjaarskoersen 500.000, zo’n zes procent minder dan vorig jaar, ondanks de prestaties van Mathieu van der Poel en het aantrekken van Tom Dumoulin als analist.

Verhoudingsgewijs zijn (vooral) België en Nederland wel de landen waar het meest naar de voorjaarsklassiekers wordt gekeken. Alleen Frankrijk topt in absolute aantallen de Belgen (waar in Wallonië ook nog zo’n 200.000 mensen afstemmen op de koers).

In Frankrijk is de ‘eigen’ Parijs-Roubaix uiteraard de kijkcijferknaller met zo’n 2.000.000 kijkers. De andere klassiekers trekken zo’n miljoen kijkers. In Italië en Spanje daalde het aantal kijkers naar de voorjaarsklassiekers behoorlijk drastisch, te verklaren doordat de supersterren uit België, Nederland en Slovenië komen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Thibau Nys na 19e plek: ‘Het gaat niet meer, er moet iets drastisch veranderen’

Het gaat van kwaad naar erger met Thibau Nys. In het begin van het...

18-jarig broertje Egan Bernal gaat koersen in Europa: ‘Egan is als een vader voor mij’

Ronald Bernal is klaar om de volgende stap in zijn carrière te zetten. De...

Eli Iserbyt pakt in wereldbekermanche Flamanville zesde zege van het seizoen

De Zwitser Kevin Kuhn dook als eerste het veld in en reed in de...

Meer zoals dit

🎥 Merlier wint al lopend strandrace Bredene nadat quad hem bijna omver rijdt

Het was opnieuw gezellig aan de Belgische kust. Nadat twee weken geleden twee mannen...

Wout van Aert ergert zich soms aan opdringerige fans: ‘Als ik met familie op restaurant ben durf ik ‘nee’ zeggen’

Een wereldster kan rekenen op enorm veel roem en faam en dat is niet...

Richard Plugge: ‘Lekke band Van Aert in Roubaix was geen pech’

Wout van Aert zag in het voorjaar een allereerste en felbegeerde zege in Parijs-Roubaix...