Giroploegen | Cav naar de Giro, maar wie gaat hem in vredesnaam helpen in de sprints bij Astana?

Zaterdag begint de Giro en dus druppelen de Giro-teams binnen. Bij Astana lijkt er niet echt sprake van een sprinttrein voor Mark Cavendish..

Tour de Romandie 2023 stage-1

Mark Cavendish heeft z'n zinnen gezet op een 35ste etappezege in de Tour de France, maar ondertussen zou hij in de Giro ook z'n 17e ritzege kunnen binnenslepen. Geen record, maar wel een indrukwekkend aantal. Probleempje: Cav lijkt nog niet zo in vorm en z'n ploeg..tsja.

Een derde plek in de eerste etappe van de UAE Tour en de Scheldeprijs zijn tot dusver de beste resultaten van Mark Cavendish in 2023. Zijn verstandshuwelijk met Astana, dat tot stand kwam na het mislukken van het B&B-project, is nog niet echt een succes te noemen.

Of daar de komende Giro verandering in gaat komen, is nog maar de vraag. Cav krijgt namelijk niet echt een superdeluxe lead-out mee als we de ploeg bekijken die manager Alexandr Vinokoerov opstelt in de Ronde van Italië. Dit zijn de acht namen:

Mark Cavendish

Luis Leon Sanchez

Gianni Moscon

Simone Velasco

Samuele Battistella

Vadim Pronskiy

Cristian Scaroni

Joe Dombrowski

Een Gianni Moscon in goede doen zou bijvoorbeeld nog wel de laatste twee kilometer voor z'n rekening kunnen nemen, maar een echte lead-out is hij natuurlijk niet - en in goede doen is het enfant terrible evenmin gezien zijn resultaten in 2023.

Voor het overige kijkt Astana vooral rittenkapers meegenomen te hebben. Van een sprinttrein lijkt geen sprake; Cavendish moet het dus in z'n eentje op gaan knappen in de sprints. Cees Bol blijft thuis en zal normaal gesproken wel naar de Tour gaan.

Giro d'Italia
  • Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2023