Ganna dolt met MVDP's Hawaïgate van de vorige Giro: 'Wie pizza met ananas eet moet uit koers worden gezet!'

Voorafgaand aan de Giro komt Filippo Ganna nog even terug op de vorige editie... (hij gaat ook in op zijn favorietenrol voor de tijdrit van zaterdag)

Mathieu van der Poel won vorig jaar een rit in de Giro en droeg het roze, maar stal bovenal het hart van de Italiaanse koersliefhebbers door z'n manier van rijden. Het was bijna elke dag feest. Hier lees en zie je een terugblik op die mooie Giro van 'm.

Maar er was één pijnpuntje.. Want je moet niet aan de culinaire tradities van italianen komen. En daar ging het even mis, want er dook eerst al een oud filmpje van Van der Poel op waarin hij zich tegoed deed aan bord pasta met ketchup en even later kwam hij er openlijk voor uit liefhebber van de pizza Hawaï te zijn.

Het stukje deeg met ananas werd een rode draad in de Giro. Er stonden verklede ananassen langs het parkoers, de Giro-organisatie grapte erover (en ging uiteindelijk voor de bijl en at een pizza met ananas) en Van der Poel zelf at uiteraard ook een pizza Hawaï.

Voorafgaand aan deze Giro kwam Filippo Ganna er nog even dollend op terug in de persconferentie die hij gaf. "Wie een pizza met ananas eet, moet uit koers worden genomen!"

De Italiaan ging ook nog even in op de zaak waar het echt om draait: fietsen. Met een vlakke tijdrit van bijna 20 kilometer vindt hij namelijk een kolfje naar zijn hand op de eerste Giro-dag. Maar hij is op zijn hoede, vooral nadat Remco Evenepoel hem de favorietenrol toeschuift.

"Altijd als Remco zoiets zegt, is hij heel sterk en pakt hij vervolgens uit. Stefan Küng of Primoz Roglic kunnen ook winnen. We zien wel in de koers zelf."

Giro d'Italia
  • Beeld: Instagram Mathieu van der Poel