Vakantietrip in wielrenwalhalla Italië? Let hierop

Heb je plannen om te gaan fietsen in Italië? Dan hebben wij wat handige praktische tips voor je!

Giro dÕItalia 2022 stage 8

De racefiets, gravelbike of mountainbike meenemen naar Italië en daar als een echte Fausto Coppi de groene heuvels bedwingen? Goed idee! Je combineert je lievelingssport met het ontdekken van een heerlijk land en het is sowieso handig om je fiets tot je beschikking te hebben: zo kom je op mooie, onverwachte plekken terecht om na een dag op de pedalen te relaxen. Een aantal tips voor als je zinspeelt op zo'n idyllisch reisje.  

Je vertrouwde fiets achter op de auto 

Italië staat bekend als autoland. Zo'n beetje iedereen heeft een vierwieler, en anders wel een Vespa, omdat de afstanden er groter zijn. Op vrije dagen pakt menigeen er echter de fiets om te genieten van het prachtige weer en nieuwe omgevingen te verkennen.

Vanaf je eigen fiets is dat het fijnst, dus bespaar jezelf de kosten van lokale verhuur en schaf een fietsendrager aan. Tot wel vier stuks kun je er op kwijt. De autorit door Duitsland en Zwitserland is al een avontuur op zich en op fiets-loze dagen, of wanneer je een ander deel van het land wilt zien, biedt je auto soelaas.   

Meng je onder de locals om de beste routes te ontdekken 

Het hele jaar door worden dorpsbarretjes bevolkt door fietsers, die daar koffie of een broodje nuttigen. Duik ertussen, maak contact en vraag ze naar de mooiste routes.

Deze staan vaak niet op internet - Italië is niet zo digitaal georiënteerd, veel communicatie gaat nog altijd via papier of van mond tot mond. Maar altijd gepassioneerd: vraag naar de mooiste uitzichtpunten of beklimmingen en er staat in no time een hele groep liefhebbers om je heen, waarvan er altijd wel één een paar woordjes Engels spreekt.  

Deze websites zijn handig 

Om je wat meer in Italië te verdiepen, zijn websites als Ciaotutti en De Smaak van Italië goed voor de nodige voorpret. Wil je toch alvast grofweg wat routes uitstippelen, dan biedt Komoot overzichtelijke zoekresultaten, deze website is handiger dan de grote trip-verzamelsites. 

 

Weinig fietspaden: mijd de drukste steden 

Hoewel het land van de pizza en pasta een echt wielrenwalhalla is, zijn er weinig fietspaden. Op de provinciale wegen zijn automobilisten gewend aan groepjes wielrenners, dus je krijgt heus wel de ruimte. Mijd de aller drukste steden waar het verkeer een kwestie is van eten of gegeten worden.

In middelgrote parels zoals Verona en Florence is het heerlijk koersen - het ligt immers voor de hand dat je wat cultuur meepikt - maar het verkeertechnisch chaotische openluchtmuseum dat Rome heet kun je beter bewaren voor een romantisch weekendje.  

Italiaanse playlist voor de eenzame fietser 

Trek je er alleen op uit om je zinnen te verzetten, dan is een playlist onmisbaar. De klanken van Eros Ramazzotti, Zucchero en Andrea Bocelli versterken het gelukzalige gevoel dat bij dit land hoort en moedigen je aan nog een paar kilometers extra door de schitterende natuur te pakken. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner

Zelf in het zadel
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022