HomeColumnsColumn | In deze Giro is Jens 'Go get them tiger!' Voigt...

Column | In deze Giro is Jens ‘Go get them tiger!’ Voigt tot nu toe het onomstreden hoogtepunt

Beste man in koers is deze Giro volgens onze redacteur een oud-coureur: Jens Voigt (en dat zegt natuurlijk ook wel wat).

Het is onder commentatoren een goed gebruik om op den duur de koers even kort samen te vatten voor de kijkers die net zijn ingeschakeld. Ik ga dat voor deze Giro ook eens proberen voor de mensen die pas na de tweede rustdag inhaken, maar dan in geschreven vorm.

Emile Ratelband

Ik durf het wel aan, want zo heel veel is er niet gebeurd. Dit is het wel zo’n beetje: regen, regen, regen, regen, regen, corona, regen, regen, regen, Nico Denz, regen, regen, regen, regen en JENS VOIGT!

De Duitser – de tweede die ik noem, want hoewel Nico Denz het uitmuntend doet, gaat deze column toch vooral over Jens Voigt – steelt de show als man op de motor bij Eurosport. Waar de klassementsrenners een beetje inspiratieloos door de regen rijden op hun fiets is het enthousiasme van Der Jens op de motor heerlijk om naar te kijken.

Ik vind Karsten Kroon een zeer fijne commentator/dierenduider, maar deze Giro staat hij in de schaduw van zijn oud-ploeggenoot, waar qua positivisme Emile Ratelband zelfs nog wat van kan leren. Kroon haalde al een paar keer aan dat Voigt handenwrijvend de gordijnen opendeed als het regende in een koers waarin ze samen op de hotelkamer lagen.

Allo Allo

Die vibe hoor je ook terug op de motor. Met een geinig Allo Allo-accent en een lach op het gezicht hield Voigt de moed erin de afgelopen Giro-week. Het grappige Engels van Voigt werkte al op de lachspieren, maar wat hij daadwerkelijk zei nog veel meer.

Hij schreeuwde Mads Pedersen en de mannen van Trek-Segafredo weer naar voren met een welgemeend ‘Go get them tiger!’ en noemde zichzelf en passant een clown nadat hij dat deed. Thibaut Pinot werd dan weer aangemoedigd met een ferme ‘Vive La France! Landgenoot Nico Denz werd op de fiets onderworpen aan een diepte-interview waar ze bij Zomergasten een puntje aan kunnen zuigen.

Tekst gaat verder onder het filmpje met Mads Pedersen 

Roze geschminkte leeuw

En niet alleen de intermezzo’s met de renners zijn schitterend om naar te kijken. Ook als Voigt in de stromende regen Nobelrpijs voor de Literatuur-winnende monologen houdt over de renners en de koers zit ik op het puntje van m’n stoel.

Het hoogtepunt daarin was de monoloog waarin hij Mark Cavendish vergeleek met een beer die net uit zijn winterslaap was gekomen. Alsof hij Richard Attenborough zelve was, beschreef hij hoe een doorweekte Cav op de fiets zat om daarna af te sluiten met z’n nu al bijna legendarische ‘back zzzooo zzzzee commentatorzzz’.

Der Jens wordt vanaf morgen op de motor afgelost door Adam Blythe. Met alle respect voor Adam, maar die kan het gapende gat dat Voigt achterlaat nooit vullen. Dus nu is het – eindelijk – aan jullie, Geraint, Primoz en Joao! Koers zoals Jens op de motor zat. Als een roze geschminkte leeuw die Rome ruikt, zoals Voigt het waarschijnlijk zelf zou zeggen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Meer zoals dit

Column | Een dag Mathieu van der Poel zijn

Je kent het wel, die hypothetische vragen in mannenvriendengroepjes als de drank rijkelijk heeft...

Column | Gevonden voorwerp tijdens fietsritje: Visma-tijdrithelm

Afgelopen week hing de lente in de lucht en verruilde ik aldus de Zwift-wereld...

Column | Remco Evenepoel is een zegen voor de wielerjournalistiek

In het zeldzame geval dat ik het heb volgehouden om nog eens een hele...