Cavendish kondigt met tranen in de ogen afscheid aan: 'Kan nu elke verjaardag van vrouw en kinderen meemaken'

Mark Cavendish, die gisteren zijn 38e verjaardag vierde, is bezig aan zijn laatste maanden als profrenner.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 8

Op de tweede rustdag in de Giro, bevestigde Mark Cavendish op een persconferentie, bijgewoond door Sporza, de geruchten: over enkele maanden hangt de Britse spurtbom zijn fiets aan de wilgen. Een vermoeide en bijzonder emotionele Cavendish werd tijdens zijn aankondiging vergezeld door echtgenote Peta Todd en hun vier kinderen.

"Gisteren heb ik mijn 38e verjaardag gevierd en vandaag is mijn zoontje 5 jaar geworden. Vanaf nu zal ik elke verjaardag van mijn vrouw en kinderen kunnen meemaken."

Cavendish is er, ondanks alle opgaves, nog steeds bij in de Giro, maar kon het zegegebaar nog niet maken. "Het waren twee brutale weken. Ik ben zoals zo veel andere renners ziek geweest en draag de sporen van valpartijen. Maar het geweldige team heeft me erdoor geholpen. Ik ben ervan overtuigd dat ik nog een rit kan winnen."

Cavendish rijdt straks in juli ook de Tour, waar hij het record aantal ritzeges wil najagen. Op dit moment heeft hij er net als Eddy Merckx 34.

Palmares

Mark Cavendish geldt als één van de allerbeste sprinters uit de wielergeschiedenis. De 'Manx Express', zoals zijn bijnaam luidt, boekte maar liefst 161 profzeges, het hoogste aantal van alle actieve renners. Hij doet ruim beter dan de nummer twee, Peter Sagan, die 121 overwinningen op zijn palmares heeft staan en eveneens aan zijn laatste seizoen bezig is.

Zijn grootste triomf behaalde hij in 2011 door de wereldtitel in Kopenhagen te veroveren. In 2009 zette hij met Milaan-San Remo ook een monument op zijn palmares. In de grote rondes, en dan vooral de Tour, was hij erg succesvol. Van zijn 53 ritzeges, won hij er 34 in de Tour, een record dat hij deelt met Eddy Merckx. Twee keer nam hij ook de groene puntentrui mee naar huis.

Nieuws
  • Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2023