HomeAchtergrondDe avonturen van een ploeg met nog maar twee man in de...

De avonturen van een ploeg met nog maar twee man in de Giro: ‘Pieter, jij blijft bij Ilan..’

Bij Soudal-QuickStep zijn ze nog maar met twee renners in de Giro. Met veel zelfspot maken ze er het beste van. Zo gaat dat eraan toe.

Na het afstappen van Davide Ballerini zijn alleen Ilan Van Wilder en Pieter Serry nog over van de ploeg die Remco Evenepoel aan de Giro-zege had moeten helpen. Het is een hard gelag voor de Soudal-QuickStep, maar zoals het wielrenners betaamt: ze zitten niet bij de pakken neer.

Galgenhumor, maar mentaal zwaar

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad nam een kijkje bij de ploeg en hoewel het natuurlijk een allerbelabberdste situatie is voor de ploeg die alleen maar voor de eindoverwinning naar de laars kwam, zien ze er ook de humor van in. Zo is er de tactische bespreking voor de koers in de bus. Klaas Lodewyck kan eens kort van stof zijn: ‘Pieter, jij blijft bij Ilan.’

Galgenhumor, maar écht leuk is het natuurlijk niet. “Je mag het niet onderschatten. De jongens bereidden zich voor op de Giro, doen er alles aan om klaar te zijn. En dan ga je de laatste week in met twee renners. Mentaal is dat niet eenvoudig. Je wordt er de hele dag door mee geconfronteerd: twee jongens aan tafel ’s ochtends bij het ontbijt. Met twee fietsen op het dak naar de start rijden. Twee renners bij de ploegbespreking”, aldus Lodewyck.

Voordelen wegen niet op tegen miserie

Ook een van die twee zelf, Pieter Serry, beaamt hoe vervelend het is. “Echte voordelen zijn er niet. Ja, je moet nooit wachten op een massage ’s avonds in het hotel. En op de bus hebben we nu extra veel plaats. Maar dat zijn dingen die niet opwegen tegen de miserie.”

De Belg heeft zijn jonge landgenoot Van Wilder nog goed kunnen helpen. “Op de Monte Bondone kon ik tot de laatste twintig kilometer bij hem blijven. Ik probeer hem eten en drinken te geven. In de laatste afdaling heb ik Ilan ook geduwd bij het plassen, omdat er geen tijd meer was om te stoppen.”

Serry heeft ook nog een bedankje voor de ploeg over. “Ze blijven ook voor ons twee moeite doen. Vanavond in het hotel slaap ik op mijn gepersonaliseerde matras. Mensen brengen die speciaal voor ons naar het hotel, ook nu we maar met twee meer in koers zijn.”

Snijden in personeel

Maar logischerwijs snijden ze wel in het personeel dat nog aanwezig is in de koers. Een ploegleider (Geert Van Bondt), twee mecaniciens, twee leden van het kookteam en trainer Koen Pelgrim gingen al naar huis. Ze zijn nog met twee ploegleiders, een kok en drie verzorgers, van wie er ook eentje bijspringt al manusje van alles.

En ook de humor blijft dus, want tenslotte heeft ook Serry nog een portie galgenhumor in petto. “Het slechtste dat er nu kan gebeuren, is dat Ilan en ik ruzie krijgen. Dan is het echt om zeep, haha.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vaderdagactie! 3x Wieler Revue met meer dan 50 procent korting! (Inclusief onze Tourspecial)

Zondag 18 juni is het weer Vaderdag en als jouw vader van wielrennen houdt...

Belgische renner Julian Mertens in kunstmatige coma na ongeval op training

Team Bingoal WB meldt op sociale media dat de 25-jarige Belgische renner Julian Mertens...

Victor Campenaerts maakt zich gereed voor comeback: ‘Soms dacht ik echt: wat doe ik met mijn leven?’

Victor Campenaerts liep een breuk in zijn wervelkolom op na een valpartij in Bredene...

Lotto Dstny wil af van Ridley: financieel ongenoegen en problemen met materiaal zorgen voor spanningen

Lotto Dstny rijdt al 12 jaar rond met de fietsen van het Belgische Ridley....

Meer zoals dit

Victor Campenaerts maakt zich gereed voor comeback: ‘Soms dacht ik echt: wat doe ik met mijn leven?’

Victor Campenaerts liep een breuk in zijn wervelkolom op na een valpartij in Bredene...

📸 Bahrain-Victorious trekt met nieuwe outfit én fiets naar Tour

De laatste jaren maken veel WorldTour-ploegen er een gewoonte van om voor een grote...

Primoz Roglic over mogelijke Tourdeelname: ‘Nee. Misschien. Ik weet het niet. Wie weet’

Kiest Primoz Roglic na zijn indrukwekkende triomf in de Giro d'Italia dan toch nog...