Van der Poel kiest voor nieuwe aanpak: 'In het verleden reed ik soms te veel koersen en was ik niet voorbereid'

Meer trainen en minder koersen. Mathieu van der Poel kiest voor een andere aanpak en hoopt daarmee te scoren in de Tour en op het WK in Glasogw.

Media day at the Alpecin Deceuninck 2023

Het is ondertussen al twee maanden geleden dat we Mathieu van der Poel voor het laatst in actie zagen. Na zijn zege in Parijs-Roubaix ging hij even op vakantie, zagen we hem in een Lamborghini en zocht hij de zon op aan de Spaanse kust. Op dit moment werkt hij in het Franse skioord La Plagne samen met enkele ploegmakkers een hoogtestage af, om zich klaar te stomen voor de Ronde van Frankrijk.

Dat hij al zo lang geen rugnummer meer opspeldde, kadert allemaal in zijn nieuwe aanpak. "Ik heb sinds Parijs-Roubaix veel tijd geïnvesteerd in trainen en minder in koersen", legt Van der Poel uit aan Sporza.

Moderne wielrennen

Ook andere wereldtoppers zoals Wout van Aert, Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel kiezen er bewust voor om het aantal koersdagen te beperken, zodat ze er staan op de grote afspraken. "Dat is nu onderdeel van het moderne wielrennen en daar voel ik me goed bij", zegt Van der Poel.

"Ik heb al veel koersen gereden in mijn carrière. Als ik nu aan de start sta, moet het tellen. Het niveau ligt de dag van vandaag te hoog om onvoorbereid aan de start van een wedstrijd te verschijnen."

In het verleden nam Van der Poel wel eens te veel hooi op de vork. Dat was bijvoorbeeld vorig jaar het geval, toen hij zich waagde aan de dubbel Giro-Tour. Van der Poel reed weliswaar een uitstekende Giro en droeg enkele dagen de roze trui, maar stelde in de Tour teleur en gooide in de 11e etappe de handdoek in de ring. "In het verleden reed ik soms wat te veel koersen en ging ik soms onvoorbereid van koers naar koers. Het is goed om nu wat trainingsblokken in te lassen. Dat brengt me naar een ander niveau."

Belgische koersen

Zaterdag keert hij eindelijk terug in het peloton. Van der Poel wil zich via Dwars door het Hageland (10 juni) en de Ronde van België (14-18 juni) klaarstomen voor de Tour. Een beetje een opvallende keuze, want de andere toppers kiezen voor de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland in aanloop naar de Tour.

"Ik heb niet veel zin om in de grupetto te zitten in de Zwitserse bergen", klinkt zijn uitleg. "Dan ga ik liever voor ritzeges in België."

Tour

De gele trui heeft hij al in zijn kast hangen, maar de Tour helemaal uitrijden lukte hem nog nooit. Met een vlekkeloze voorbereiding wil Van der Poel deze keer wel Parijs halen. "Ik ben heel gemotiveerd om een goede Tour te rijden. Het is de eerste keer dat ik me zo goed heb kunnen voorbereiden op een grote ronde."

En de groene trui? "Als we voor groen gaan is het met Jasper Philipsen. Ik wil hem daar graag bij helpen. Zelf wil ik een rit winnen en zo vlot mogelijk Parijs bereiken, want twee weken later volgt al het WK in Glasgow", aldus Mathieu van der Poel.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023